Mješavine orašastih plodova i sušenog voća popularna su grickalica i međuobrok, bogat esencijalnim nutrijentima. Od slanih do slatkih, sirovih i pečenih, ove ukusne mješavine mogu zadovoljiti baš svačiji ukus. Njihova bezvremenska privlačnost i kulinarska svestranost opstale su stoljećima, čineći ih savršenim izborom za današnje ubrzano društvo. Kada su se ove raskošne kombinacije prvi put pojavile, kako ih sve možemo konzumirati i koje su njihove nutritivne prednosti, saznajte u nastavku teksta.
Od vodiča za kampiranje do danskog studentskog miksa
Iako su proces sušenja voća, kao što su datulje i smokve, koristile i drevne civilizacije poput egipatske, a znamo da su konzumirali i orašaste plodove poput badema, čiji su ostaci pronađeni u grobnicama faraona, ne postoje konkretni dokazi koji bi upućivali da su ih konzumirali zajedno u obliku mješavine. Isto tako znamo da su se sušeno voće i orašasti plodovi konzumirali u Starom Rimu. Koristili su ih u receptima za razne kolače, no bez konkretnih dokaza da su se konzumirali kao mješavine kakve danas poznajemo.
Prve mješavine orašastih plodova i sušenog voća pripadaju ipak nešto novijoj povijesti, točnije u 20. stoljeće. Naime, prvi zapis o mješavini orašastih plodova i sušenog voća pronalazimo 1910. godine u popularnom vodiču za kampiranje. Napisao ga je Horace Kephart, američki putopisac i knjižničar. Nekoliko godina kasnije, točnije 1913. godine u Oxfordskom rječniku našao se termin GORP. Ovaj termin označavao je akronim za good old raisins and peanuts, što bi u prijevodu značilo "dobre stare grožđice i kikiriki". GORP se, kako navodi Oxfordski rječnik, koristi za mješavinu orašastih plodova i sušenog voća koju često koriste planinari.
Mješavine u književnosti
Mješavina orašastih plodova i sušenog voća, našla je svoje mjesto i u književnosti. Spominje se u romanu "Dharmine skitnice", slavnog pisca Jacka Kerouaca iz 1958. godine. U jednom dijelu knjige, likovi raspravljaju o obroku kojeg će ponijeti na planiranje i koriste termin trail mix, što bi u prijevodu značilo mješavina orašastih plodva i sušenog voća. Nešto je manje poznata činjenica da se mješavina orašastih plodova i sušenog voća spominje i davne 1833. godine u danskoj knjizi Dramatiske Scener. U jednom dijelu narator kupuje studentenhaver, odnosno studentsku mješavinu grožđica i orašastih plodova. S obzirom da je ova knjiga starija od vodiča za kampiranje, mogli bismo reći da se mješavine orašastih plodova i sušenog voća ipak prvi put spominju u Europi.
Mješavine sadrže bogatstvo mikronutrijenata
Istraživanja o kombiniranim učincima orašastih plodova i sušenog voća na ljudski organizam ograničena su. Ipak, njihove pojedinačne nutritivne vrijednosti sugeriraju da imaju snažan potencijal za promicanje cjelokupnog zdravlja. Orašasti plodovi bogati su izvori korisnih nezasićenih masnih kiselina i vlakana. Neki od njih obiluju visokovrijednim mikronutrijentima poput selena u brazilskom oraščiću ili vitamina E u bademu. Sušeno voće uglavnom nudi nešto veću razinu ugljikohidrata te samim time predstavljaju brzo dostupan izvor energije, a sadrže i impresivnu razinu vlakna te malo masnoća i soli. Uključivanjem ovih hranjivih namirnica u svoju prehranu, osigurat ćete obilje esencijalnih mikronutrijenata te postići uravnotežen i zdrav prehrambeni unos (Higgs, 2020).
Popularnost u moderno vrijeme
U današnjem brzom svijetu, mješavine orašastih plodova i sušenog voća, postale su sastavni dio prehrambenih navika ljudi diljem svijeta. Služei kao prikladan međuobrok, ali i kao svestrani dodatak jelima. Skladna mješavina orašastih plodova, sušenog voća, a ponekad čak i čokolade ili sjemenki pruža ukusnu poslasticu koja tijelu daje dodatnu energiju. Sa svojim pakiranjem koje je jednostavno za nošenje i jednostavnom pripremom, mješavine su postale idealan suputnik u našim užurbanim životima.
Štoviše, mješavine su evoluirale dalje od toga da budu samo međuobrok i sada su prihvaćene kao kreativan dodatak raznim jelima. Dodaju se salatama, kašama ili jogurtu za dodatnu teksturu i bogatstvo okusa, dodaju se raznim kolačima i slatkim tijestima. Ove mješavine cijenjene su i zbog toga što obogaćuju hranjivu vrijednost naših obroka, čineći ih ne samo ukusnima nego i korisnima za naš organizam. Uz slobodu prilagođavanja sastojaka i omjera, postale su personalizirana kulinarska avantura.
Dolaze u raznim oblicima, zadovoljavajući širok raspon ukusa i preferencija. Tako možete pronaći mješavine koje se mogu pohvaliti i sirovim i pečenim sirovinama, od kojih svaka nudi različitu teksturu i profil okusa. Sirove komponente zadržavaju svoju prirodnu esenciju okusa i mekanu teksturu, dok prženi elementi dodaju hrskavost koja podiže cjelokupno iskustvo grickanja.
Vedrini ponuda
Vedrini u svojoj ponudi ima nekoliko mješavina orašastih plodova i sušenog voća. To su Student mix, Extra mix i našu posebnu mješavinu - Energy mix. Uživajte u hranjivosti našeg Student mixa izrađenog od badema, brazilskih oraha, indijskih oraščića, lješnjaka i grožđica, koji će potaknuti vaš um i tijelo tijekom napornih dana. Prepustite se čistoj raskoši okusa uz Extra mix, koji sadrži bogatu kombinaciju indijskih oraščića, brazilskih oraha, badema, kikirikija, lješnjaka i grožđica. Uz praktično zip pakiranje, naš Energy mix nudi mješavinu oraha, badema, indijskih oraščića, brusnica i grožđica prelivenih čokoladom. Ova divna poslastica pruža energiju i fokus koji su vam potrebni za postizanje novih radnih pobjeda. Prenosiva priroda ambalaže omogućuje vam da je nosite sa sobom kamo god idete.
GORP, Oxford Learner's Dictionaries, dostupno na: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/gorp
Higgs, J. (2020) A brief overview on the benefits of consuming nuts and dried fruits – FRUCOM PROJECT.