Veličanstveni kikiriki

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
Kikiriki

Kikiriki je svestrani i izuzetno hranjivi plod, te njegove sjemenke možemo jesti u raznim oblicima: pečene, pržene, čak i kuhane. Od njega se rade maslac, ulje i brašno, ali i vrsta napitka koja se koristi u Africi u borbi protiv pothranjenosti djece. Poznavali su ga i konzumirali drevni južnoamerički narodi Asteci i Inke, a svoju pravu popularnost stekao je tek u drugoj polovi 19. stoljeća. Zašto se smatra izuzetno hranjivom namirnicom te od kud dolazi neobično ime kikiriki saznajte u tekstu koji slijedi.

 

Povijest kikirikija

Iako ga konzumiramo i deklariramo kao orašasti plod, botanički gledano kikiriki (lat. Arachis hypogaea) je jednogodišnja mahunarka koja pripada u skupinu leguminoza (lat. Fabaceae), istu kao i grašak, grah i ostale mahunarke. Svoje porijeklo vuče iz Južne Amerike, točnije iz područja Brazila, Bolivije, Argentine i Perua, gdje se konzumirao tisućama godina. Kao i mnogi drugi plodovi iz Južne Amerike, svijetom se proširio kad su španjolski istraživači otkrili Novi svijet te upoznali Europu s novim namirnicama dalekog kontinenta. Iz Europe su trgovci i istraživači odnijeli kikiriki u Afriku i Aziju (Çiftçi i Suna, 2022).

 

U modernoj povijesti kikirikija važnu ulogu ima George Washington Carver iz 19.stoljeća. Bio je afričko-američki botaničar poznat kao „Otac industrije kikirikija“. Carver je razvio više od 300 namjena kikirikija, uključujući kikiriki kao sastojak laka za cipele, sapuna, izbjeljivač, kao dodatak lijekovima, tintama, bojama i kao sastojak za sladoled. No, još važnije od toga je činjenica da je upravo Carver bio zaslužan za masovni uzgoj kikirikija u Americi za vrijeme Građanskog rata, kada su zbog pošasti propadale plantaže pamuka, čime su ekonomski bili pogođeni osobito Afroamerikanci. Carver je radnicima plantaža savjetovao da rotiraju svoje usjeve: jedne godine sadnja pamuka, a sljedeće godine kikirikija i drugih biljki koje obnavljaju tlo, poput graška i slatkog krumpira. Carverov savjet je upalio. Biljke kikirikija su rasle, davale plodove i ujedno hranile tlo pa je pamuk uspješno rastao sljedeće godine. Od tada je popularnost kikirikija kontinuirano rasla. Konzumirao se kao hranjivi međuobrok, a uskoro su i ulični prodavači počeli prodavati pečeni kikiriki na bejzbol utakmicama i u cirkusima.

 

Gdje i kako raste kikiriki?

Kikiriki zaista ima neobičan rast. Raste na biljci koja cvjeta iznad zemlje, ali pravi plodovi rastu ispod zemlje. Kada biljka počne cvjetati, cvjetovi postanu toliko teški da se savijaju prema tlu. Zbog težine se cvijet zabije u tlo, gdje se onda razvija plod. Sastoji od tri dijela: ljuske, kožice i jezgre. Ljuske ili mahune ovalnog su oblika i izbrazdane teksture. Unutar svake ljuske nalazi se najčešće dvije jezgre koje su prekrivene tankom crvenkastosmeđom kožicom. Kikiriki odlikuje poprilično intenzivan, orašasti okus (Mateljan, 2008).

Najčešće se sadi u travnju ili svibnju. Nakon sadnje, sjeme kikirikija izraste u zelenu biljku s ovalnim listovima koja dosežu visinu od 30 do 50 cm. Od sadnje do berbe, ciklus rasta kikirikija traje četiri do pet mjeseci, dakle negdje do kraja rujna. Iako postoje brojne sorte kikirikija, neke od najuobičajenijih su:

  • Virginia – prodaje se u ljusci;
  • Španjolski kikiriki – maleni kikiriki s crvenkastosmeđom kožicom;
  • Valencija – slađa sorta s tri do četiri jezgre u ljusci.

 

Danas na tržištu nalazimo suho prženi u ljusci ili bez ljuske. Također karamelizirani, te sirovi ili prženi s ili bez crvene ovojnice. Najpopularniji proizvod od kikirikija svakako je maslac od kikirikija.

 

Kikiriki – više od grickalice

Nutritivna vrijednost kikirikija očituje se ponajviše u bogatoj količini bjelančevina i masti i to ponajviše nezasićenih masti koje su dobre za naše srce. Uzimajući u obzir količinu bjelančevina i masti, kikiriki se često prerađuje u maslac, ulje, brašno i pahuljice. Uz to, kikiriki sadrži razne minerale: bakar, mangan, fosfor, magnezij i cink, kao i vitamine B skupine: tiamin, niacin, panteonska i folnu kiselinu. Zbog ovako bogatog i hranjivog nutritivnog profila, kikiriki je jedan od najvažnijih namirnica u borbi protiv siromaštva. Kako bi se nahranili milijuni gladne djece u Africi, koristi se nutritivno bogati napitak od kikirikija koji se zove Plumpy'Doz. Osmislio ga je francuski pedijatar André Briend.

 

…i još malo o kikirikiju

Sigurno ste se nekad pitali zašto se zove baš kikiriki? Riječ kikiriki dolazi nam iz talijanskog jezika, od riječi Chicchi Richi, što znači izdašna sjemenka, odnosno izdašna zrna. Također, biljka na kojoj raste kikiriki se ne zove kikiriki, već orašac. Ako se pitate tko je prvi izmislio slavni maslac od kikirikija, odgovor je Asteci i Inke. Oni nisu radili maslac od kikirikija kakvog poznajemo danas. Ipak, već su ga tada znali samljeti u pastu pa to smatramo pretečom maslaca od kikirikija. Prvi pravi maslac od kikirikija kakav poznajemo danas osmislio je John Harvey Kellogg, američki liječnik i izumitelj. Osmislio ga je kao proteinski nadomjestak za starije pacijente koji su izgubili zube i nisu mogli žvakati meso.

 

Reference:

1. Çiftçi S. i Suna G. (2022) Functional components of peanuts (Arachis hypogaea L.) and health benefits: A review, Future foods, 5.

2. Mateljan, G. (2008) Najzdravije namirnice svijeta. Planetopija, Zagreb, str. 540.

 

Povezani članci

bademi

Badem - kralj orašastih plodova

Visok sadržaj proteina i energije, bademe čine idealnima za popodnevnu užinu, a rado je viđen i kao grickalica pri težim fizičkim naporima poput planinarenja ili jednostavno kao zamjena klasičnim grickalicama prženima u velikoj količini ulja. Povoljan polifenolni profil te sadržaj vitamina i minerala čine badem kraljem orašastih plodova te svakako namirnicom koja bi se trebala pronaći na polici svake smočnice.
Saznaj više
orašidi

Orašasti plodovi i njihova simbolika

Tražite sreću, blagostanje, mudrost ili plodnost? Ne brinite, za svaku vašu želju postoji orašasti plod koji vam može pomoći da je ostvarite. Šalu na stranu, pogledamo li malo u prošlost, vidjet ćemo kako su orašasti plodovi stoljećima bili izvor fascinacije. Osim njihove nutritivne vrijednosti, orašasti plodovi često su korišteni kao simboli, inspirirajući umjetnost, književnost, rituale i mitologiju. Bogata, složena značenja povezana s orašastim plodovima odražavaju njihov raznolik kulturni i povijesni značaj, kao i njihovu prehrambenu i prirodnu važnost.
Saznaj više
plodovi

Orašasti plodovi u književnosti

Orašasti plodovi dio su ljudske prehrane i kulture već tisućama godina, a njihova je prisutnost u literaturi jednako stara. Od bajki do klasičnih romana, orašasti plodovi snažna su simbolika i alat kojim su se mnogi poznati pisci često koristili. U ovom članku ćemo istražiti značaj orašastih plodova u književnosti i kako su korišteni kao simboli i motivi.
Saznaj više

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.