Sezam je jedan od najstarijih kultiviranih usjeva na svijetu i najstarija biljka uljarica, a potječe sa Sundskih otoka u Indoneziji. Uzgaja se više od 4.000 godina. Iz Indonezije su se sjemenke sezama širile do Kine, Egipta, Indije i Japana. Danas je ključan sastojak u mnogim svjetskim kuhinjama, bilo da se koristi za pripremu tahinija, azijskim jelima ili kao hrskavi posip na pecivima. No,on nije samo kulinarski dragulj – on ima i bogatu kulturološku i simboličku vrijednost. Od arapske bajke "Sezame, otvori se!" do azijskih vjerovanja u njegovu moć dugovječnosti, sezam je više od obične sjemenke.
Tajni sastojak drevnih civilizacija
Ova namirnica s tisućljetnom poviješću, spominje se u mnogim drevnim zapisima. Na Bliskom istoku, fraza "Otvori se, sezame!" iz priče o Aladinu nije samo bajka, već odražava vjerovanje da sezam čuva tajne i bogatstva, simbolizirajući otvaranje novih prilika i prosperiteta. Pretpostavlja se da je ta fraza nastala jer se sjemenke sezama rastvaraju iz mahune, baš kao što se "blago" otkriva uz čarobne riječi.
Sezam je u prošlosti bio izuzetno cijenjen, a Asirci su ga cijenili toliko da su njime plaćali dugove i koristili ga u ceremonijama prije bitaka. Sezam je bio prisutan u Babilonu već oko 1750. godine prije Krista, a spominje se čak i u grobnici faraona Tutankamona. U Grčkoj, sezam je bio poznat po svojim nutritivnim i ljekovitim svojstvima, a korišten je za liječenje različitih zdravstvenih tegoba, uključujući probleme u dojenju i ženske bolesti. Hipokrat je isticao njegovu hranjivost, a Galen ga je koristio u medicinske svrhe, poput liječenja problema u dojenju i ženskih bolesti. Sezamovo ulje koristilo se i za smanjenje pjegica na licu, a biljka se primjenjivala za brojne zdravstvene tegobe. Marko Polo također spominje sezam kao ključni proizvod Perzijanaca u 13. stoljeću, koji su ga koristili u hrani, kozmetici i medicini.
FUN FACT: Pasteli su drevna grčka verzija energetske pločice, a radili su ih od meda i sezamovih sjemenki.
Nije bio samo ljekovit, već je igrao i ključnu ulogu u grčkoj kuhinji. Atenej u svom djelu Deipnosofistes spominje sezam kao jednu od osnovnih namirnica starih Grka, dok Aristofan u komediji Irini piše o popularnoj grčkoj deliciji: "Piletina je pečena, sezam pasteli je zamiješan." Pasteli, slasna sezamova poslastica, bila je omiljen izbor među Grcima, a često je služena na svadbama i drugim proslavama. [1]
I danas, on simbolizira obilje, zdravlje i sreću. Svojom dugom poviješću i prisutnošću u različitim kulturama, sezam i dalje ostaje moćan, ali skroman sastojak koji nas povezuje s prošlim vremenima i neprestano oblikuje našu svakodnevicu.
Sezam u modernoj kuhinji
Danas je neizostavan u modernoj kuhinji, gdje se koristi u raznim jelima, od hrskavih peciva i salata do marinada i tradicionalnih slastica poput halve. Ova sjemenka je prava nutritivna bomba, bogata cinkom, magnezijem i dijetalnim vlaknima, čineći je izuzetno zdravim dodatkom svakodnevnoj prehrani. Jedna od najpoznatijih primjena sezama je tahini, pasta od mljevenog sezama koja je temelj za hummus, ali i za mnoge deserte poput halve – slatke poslastice koja se sastoji od sezamove paste i šećera. Osim toga, sezam se može koristiti u raznim oblicima: sirov, tostiran, mljeven ili u obliku ulja, a koristi se u širokom rasponu slatkih i slanih jela diljem svijeta.
Proizvod Sezama |
Primjena u Kuhinji |
Tahini (sezamova pasta) |
Osnova humusa i halve. |
Sezamovo ulje |
Ključan sastojak azijskih umaka i marinada. |
Sezam na pecivima |
Klasičan dodatak burger pecivima i kiflicama. |
Sezam u azijskoj kuhinji |
Posipan po sushi rolicama i wok jelima. |
Sezam, sezamovo ulje i sezam sjemenke su kulinarske zvijezde, a njihova svestranost i nutritivne prednosti čine ih nezamjenjivim sastojkom u mnogim kuhinjama svijeta. Sljedeći put kad ga budete koristili, prisjetite se – u toj sitnoj sjemenci krije se povijest, simbolika i okusi koji su preživjeli kroz vrijeme.
[1] Sesame History, Seasame, dostupno na: https://www.sesame.gr/en/istorika.htm (20.02.2025).