Marelica - zlatno voće

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
marelice

Marelice su prošle dugačak put od svoje prve kultivacije prije 4 000 godina do danas. Neki su ih nazivali i zlatnim jabukama. Drugi su pod njima podučavali i mudrovali. Danas možda nemamo tako dramatičan odnos prema jednoj voćki, ali svakako jednako uživamo u njenim plodovima kao i u prošlosti. Svježa ili sušena, marelica ima izuzetno bogat nutritivni profil i blagotvorni učinak na naš organizam pa ju je poželjno uvrstiti u jelovnik. U nastavku teksta saznajte više o porijeklu marelice, njenom uzgoju i berbi, nutritivnom profilu i nekim zanimljivim pričama iz povijesti i mitologije.

 

Porijeklo marelice

Marelica je okruglo, mesnato voće slatko-kiselkastog okusa i prepoznatljive narančaste boje. Naziv marelica potječe od latinske riječi malum praecoquum, a znači rano sazrijevajuće voće. Vjeruje se da potječu iz Kine, a moguće i iz Koreje i Japana te da su kultivirane prije više od 4 000 godina. Botanički gledano, marelica (lat. Prunus armeniaca) pripada obitelji Rosaceae u koju ubrajamo: breskve, bademe, jabuke, šljive, trešnje i bobičasto voće (Mateljan, 2008). To je voće umjerenog pojasa i uzgaja se u klimama s dobro izdvojenim godišnjim dobima. To znači da uzgoj zahtjeva prilično hladnu zimu za vrijeme mirovanja i razvoja cvjetnih pupova te umjereno visoke temperature u proljeće i ljeto kad dolazi razvoj ploda.

Plod marelice je srednje veličine, promjera otprilike promjera 4 do 5 cm, okruglog do ovalnog oblika kod nekih modernih sorti. Meso je čvrsto i sočno, a kora glatka s kratkim dlakama. Rani plodovi su blijedo zelene boje, koji dozrijevanjem postaju mesnati, sočni, žuti ili narančasti, često crveno obojeni sa strane zbog izloženosti suncu dok su zreli. Postoje tri osnovne sorte marelice, a to su: Sungold, Harglow i Goldcat. Ovo voće se uglavnom uzgaja u umjerenim regijama svijeta, tj. zapadnoj i srednjoj Aziji, Europi, sjeverozapadnoj Himalaji i zapadnom Tibetu. Trenutno glavne regije uzgoja marelica uključuju pojas koji se proteže od Turske preko Irana, Himalaje, Hindukusha do Kine i Japana. Ipak, najveća svjetska proizvodnja dolazi iz mediteranskih zemalja, odnosno iz Turske, Uzbekistana, Irana, Italije, Alžira, Španjolske i dr.

 

Uzgoj i berba

Stablo je malo do srednje veliko drvo 4 - 8 m visoko s gustom, raširenom, okruglom krošnjom. Marelica općenito sazrijeva u prvom tjednu svibnja i do kraja lipnja, ovisno o sorti. Stabla marelice počinju davati plodove od pete godine i postižu maksimalnu fazu rodnosti 8 do 10 godina nakon sadnje i tako nastavljaju do 35 godina. U berbi je najbolje prakticirati ručnu berbu. Nakon berbe treba biti vrlo oprezan jer su ti plodovi lako kvarljivi. Upravo zato se u velikim industrijama plod bere kad tek počne sazrijevati kako ne bi istrunuo u transportu. Kao praksa nakon berbe, voće se čuva na temperaturi od 0 °C 1 do 2 tjedna uz održavanje relativne vlažnosti od 85 do 95 %.

 

Sušenje marelica

Općenito, marelica se može sušiti na suncu ili industrijski. Industrijsko sušenje vrlo često podrazumijeva i tretiranje sumporovim dioksidom tijekom procesa sušenja kako bi se osiguralo zadržavanje izvorne boje pa ćete tako sumporene sušene marelice vrlo lako prepoznati po izrazito narančastoj boji, dok netretirana sušena marelica poprima smeđu boju. Bilo da ih konzumirate svježe ili sušene, marelice su namirnica izuzetnog nutritivnog profila. Osobito su bogate mineralima kalijem i bakrom, vitaminom A, ß-karotenom, zaslužnog za njihovu intenzivnu narančastu boju te vlaknima. Međutim, valja zapamtiti da je sušeno voće bogato šećerima pa ga treba konzumirati umjereno.

 

Marelice kroz povijest

Za sam kraj donosimo vam i nekoliko zanimljivi priča o marelici utkanih u mitologiji, povijesti i religiji:

  • U grčkoj mitologiji marelice su zvali "zlatne jabuke", a rasle su u vrtu bogova u carstvu Hesperida, u blizini planine Atlas. Hesperide su njegovale vrt, štiteći stablo zlatnih jabuke koje je im poklonila Geja, božica zemlje, odnosno Majka Zemlja. Vrt je ujedno čuvalo i divovsko biće sa stotinu glava Ladon, koje je kasnije ubio Heraklo u izvršavanju 12 zadataka koje mu je zadao mikenski kralj Euristej.
  • Marelice zauzimaju istaknuto mjesto u kulturi Dalekog istoka. Kinezi ih povezuju s obrazovanjem i medicinom. Filozofi ih vide kao atribute mudrih ljudi, poput Konfucija, koji je podučavao svoje učenike pod stablima marelica, za koje se vjerovalo da promiču mudrost i znanje.
  • U biblijskoj priči o Noinoj arci, marelica je spomenuta kao jedino stablo koje je preživjelo veliki potop.

 

Reference:

1. Mateljan, G. (2008) Najzdravije namirnice svijeta. Planetopija, Zagreb, str. 384.

Povezani članci

Datulje

Datulje svijeta i njihove razlike

Slatkiši koji rastu na drvetu? Zvuči poput bajke za djecu. No, u ovom slučaju nije riječ o bajci, već o nevjerojatno slatkim, mekanim i ukusnim plodovima palme – datuljama!
Saznaj više
džem

Pripremimo džem od sušenog voća!

Sušeno voće, iako slatko, bogato je hranjivim nutrijentima i odlična zamjena za svježe u kojem ne možemo uživati tijekom cijele godine. Tradicionalno, suho se voće najčešće konzumira kao dodatak raznim slatkim tijestima ili samostalno kao snack, no jeste li znali da je od sušenog voća moguće raditi i džemove?
Saznaj više
povijest

Povijest sušenog voća

Ako ste se našli ovdje, vjerojatno ste ljubitelji sušenog voća. Većina ga prepoznaje kao suvremeni industrijski proizvod pakiran u vrećicama, no jeste li znali kako je sušeno voće već tisućama godina sastavni dio prehrane?
Saznaj više

Povezani proizvodi

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.