Ako ste se napokon odvažili za izradu domaćeg tofu sira - tekst u nastavku bit će vam iznimno koristan i zanimljiv. Krenimo! Kada razmišljamo o vegetarijanskoj prehrani, jedna namirnica se osobito izdvaja kao prava nutritivna sila – soja. Ova svestrana mahunarka porijeklom s dalekog istoka odličan je izvor proteina, ali i mnoštva minerala, vitamina i vlakana. Stoljećima je sastavni dio azijske prehrane, a u novije vrijeme sve je zastupljenija i na našim prostorima. Stoljećima je sastavni dio azijske prehrane, a danas i sve zastupljenija i na našim prostorima.
U ovom blogu otkriti ćemo što je to što soju čini tako posebnom i hranjivom, koja jela od soje možemo konzumirati te kako sami možete napraviti ukusni sir od soje.
Izoflavoni - tajno oružje soje
Soja je namirnica izrazito bogata proteinima te jedinstvenom kombinacijom aminokiselina. Stoga ne čudi da je upravo soja, odnosno jela od soje sastavni dio vegetarijanske prehrane. Osim visokog sadržaja protein, soja sadrži različite biološki aktivne spojeve poput saponina te njezinog tajnog oružja – izoflavona. Izoflavoni, kojima soja obiluje, spojevi su koji imaju snažna antioksidativna svojstva te samim time tijelu pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
Upravo zbog mnoštva nutrijenata te blagotvornog učinka na naš organizam, soju bi trebali konzumirati svi, neovisno o tome preferirate li vegetarijansku prehranu ili ne. U današnjem modernom društvu, gdje kronične bolesti postaju sveprisutne, a brza, nutritivno siromašna hrana postaje dio naše svakodnevice, soja se ističe kao siguran i praktičan izbor za poboljšanje prehrambenih navika i promicanje općeg blagostanja. Uživanje u blagodatima soje možete otkriti kroz raznolika sojina jela, a koja su to točno, otkrijte u nastavku teksta.
(Ne) fermentirano
Danas na tržištu postoje brojni proizvodi od soje; od sojino mlijeka i tofua do sojinog brašna i umaka. No, važno je napomenuti kako nisu svi proizvodi od soje jednaki. Naime, proizvode od soje najjednostavnije je podijeliti u dvije kategorije: nefermentirani proizvodi od soje i fermentirani proizvodi od soje. U nefermentirane proizvode od soje ubrajaju se:
U fermentirane proizvodi od soje ubrajaju se:
- Miso;
- Tempeh;
- Nato;
- Umak od soje te brojni drugi.
Većina fermentirani proizvoda od soje ima snažan i aromatičan okus pa se češće koriste za nadopunjavanje jela nježnijeg okusa spremljenih od riže i povrća. Među nefermentiranim proizvodima od soje vjerojatno je svima najpoznatiji tofu, poznat još i kao sir od soje. Ovaj biljni proizvod dobiva se koagulacijom sojinog mlijeka pomoću koagulanata kao što su limunov sok, ocat ili nigari (magnezijev klorid), a kako možete sami pripremiti tofu kod kuće, saznajte u nastavku teksta.
Kako napraviti tofu kod kuće?
Ukratko: brzo i jednostavno, a pri tome su vam potrebna samo dva sastojka: sojino mlijeko i nigari. Nigari je gorka morska sol (magnezijev klorid), a ako ga nemate, možete koristiti limunovog sok ili ocat.
PRIPREMA TOFUA
Sastojci:
1 litra sojinog mlijeka (možete ga pripremiti i sami ili kupiti u prodavaonicama zdrave hrane)
1 mala žlica nigarija (octa ili limunovog soka)
Priprema:
- Zagrijte sojino mlijeko.
- U drugoj posudi razmutite nigari u vodi. Ako koristite ocat ili limunov sok, potrebno vam je pola decilitra alkoholnog octa i pola decilitra vode na jednu litru sojinog mlijeka.
- Prije nego što mlijeko proključa, skinite ga s vatre i dodajte razmućeni nigari. Ostavite da odstoji 15 minuta.
- Uzmite cjedilo i prekrijte ga gazom. Pažljivo prenesite sirnu masu iz mlijeka u cjedilo.
- Omotajte tofu u gazu, stavite ga na tanjur, a preko njega postavite neki težak predmet.
- Ostavite ga da odstoji 4 sata kako bi se smjesa dobro ocijedila.
Tofu je izvrstan izbor za povećanje unosa biljnih proteina u prehranu. Ako se pitate kako ga uvrstiti u svakodnevnu prehranu ne brinite – vrlo je svestran. Možete ga dodati u smoothieje, napraviti ukusne namaze, dodati salatama, omletima, tjestenini ili riži. Također, možete ga peći, pržiti u tavi ili na roštilju kao zamjenu za meso.