Grožđice – dar prirode i tehnologije

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
grožđice

Čini se da su grožđice najpoznatije sušeno voće budući sastojak mnogih kolača i peciva, finih jela pa čak i jakih alkoholnih pića! No, grožđice nisu samo slatke i ukusne, već našem organizmu mogu osigurati razne nutrijente poput vlakana i fitokemikalija te bi se iz tog razloga trebale pronaći na svačijem meniju. 

Grožđice su ljudskoj prehrani poznate još od antičkih vremena što dokazuju povijesni zapisi koji datiraju još iz 1490. godine prije Krista. Pretpostavlja se da je do proizvodnje grožđica došlo slučajno, prirodnim opadanjem bobica grožđa i sušenjem istih na suncu. Sljedeći primjer prirode, bobice grožđa su se nakon branja ostavljale na suncu kako bi se dobio oblik grožđa pogodan za skladištenje tijekom zimskog perioda i lak za transport (Vasilopoulou i Trichopoulou, 2014).

 

Kako se dobivaju grožđice?

Postupak sušenja grožđica na suncu često se koristi i danas, no razvijene su i metode industrijskog sušenja u kontroliranim uvjetima. Postupak dobivanja grožđica se sastoji od tri koraka – predtretmana, sušenja i tretmana nakon suđenja.

Predtretman je neobvezan korak. Sastoji se od natapanja grožđa u pripremljenu otopinu kako bi se osiguralo optimalno sušenje u sljedećem koraku proizvodnje. Slijedi postupak sušenja koje može biti provedeno na suncu, u sjeni ili mehanički u sušarama. Sušenje na suncu je najduže i traje dva do tri tjedna, dok se industrijski pripremljene grožđice dobivaju kroz jedan dan. Zadnji korak uključuje pranje grožđica i uklanjanje zaostalih grančica i peteljki. Nakon ovog koraka potrebno je dodatno sušenje kako bi se osiguralo otklanjanje sve vode kojom su se grožđice natopile pranjem (Vasilopoulou i Trichopoulou, 2014).

Izgled, veličina i okus grožđica ovisi dakako o sorti osušenog grožđa. Našem tržištu su najpoznatije sultane, a na policama se mogu pronaći i grožđice sorte thompson. Poznate su i zlatne grožđice dobivene od sorte muškat.

 

 

Zašto bismo trebali uvrstiti grožđice u svoju prehranu?

Visok sadržaja šećera od gotovo 60 g na 100 g proizvoda, često ih nepošteno smješta u kategoriju nezdrave hrane. Naime, grožđice su izvor prehrambenih vlakana (3,3-4,5 g na 100 g proizvoda) što doprinosi njihovom prebiotičkom efektu.

Nadalje, grožđice su važan izvor minerala kalija i drugih bioaktivnih komponenti poput polifenola i vinske kiseline. Polifenoli su snažni antioksidansi koji štite tijelo od oksidacijskog stresa i posljedično razvitka raznih degenerativnih bolesti (Olmo-Cunillera i sur., 2019), a u grožđicama uglavnom pronalazimo fenolne kiseline, flavonole i antocijane, iako njihov sadržaj varira ovisno o sorti grožđa.

Provedena su mnoga istraživanja gdje se tražila povezanost povećanog unosa grožđica i smanjenja rizika od mnogih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa te karijesa. Mnogi rezultati  istraživanja idu u prilog grožđici. Ipak potrebne su daljnje i temeljitije provjere kako bi se grožđici mogao dodijeliti ovaj zavidan status (Olmo-Cunillera i sur., 2019).

 

Benefiti i apetit

2018. godine provedeno je istraživanje (Fulgoni i sur., 2018) o povezanosti povećanog unosa grožđica i apetita. Po završetku istraživanja i uspoređivanja unosa nutrijenata ispitanika koji su povećali unos grožđica i onih ispitanika koji nisu konzumirali grožđice, zaključeno je kako su ispitanici, koji su konzumirali povećan unos grožđica, na kraju dana imali povećan unos prehrambenih vlakana za 22,9 %, kalija za 16 %, magnezija za 11,6 %, a smanjenje monozasićenih masti za 9,2 % te ukupnih masti za 5,1 %. Ono što je posebno zanimljivo je da su ispitanici sveukupno smanjili unos dodanog šećera za 19,1 % iako same grožđice sadrže značajnu količinu šećera!

Iako mnogima grožđice nisu prvi izbor, njihovi benefiti nisu zanemarivi. Ako volite grožđice ili im pak želite pružiti drugu šansu, pokušajte ih uvrstiti u svoju prehranu u nekoj zanimljivoj kombinaciji sa salatom ili zobenom kašom. Za inspiraciju svakako bacite pogled na Vedrini kuhinju gdje vas očekuje pregršt zanimljivih i jednostavnih recepata!

 

Reference:

Fulgoni, V.L.; Painter, J.; Carughi, A. (2018) Association of raisin and raisin-containing food consumption with nutrient intake and diet quality in US children: NHANES 2001–2012. Food Sci. Nutr., 6, 2162–2169.

Olmo-Cunillera, A., Escobar-Avello, D., Pérez, A. J., Marhuenda-Muñoz, M., Lamuela-Raventós, R. M., & Vallverdú-Queralt, A. (2019). Is eating raisins healthy? Nutrients, 12(1), 54.

Vasilopoulou, E., & Trichopoulou, A. (2014). Greek raisins: a traditional nutritious delicacy. J. Berry Res., 4(3), 117-125.

Povezani članci

marelice

Marelica - zlatno voće

Marelica je prošla dugačak put od svoje prve kultivacije prije 4 000 godina do danas. Neki su je nazivali zlatnom jabukom, a neki su pod njom podučavali i mudrovali.
Saznaj više
povijest

Povijest sušenog voća

Ako ste se našli ovdje, vjerojatno ste ljubitelji sušenog voća. Većina ga prepoznaje kao suvremeni industrijski proizvod pakiran u vrećicama, no jeste li znali kako je sušeno voće već tisućama godina sastavni dio prehrane?
Saznaj više
prerađena hrana

Što je prerađena hrana i trebamo li je izbjegavati?

Što vam prvo padne na pamet kada pomislite na prerađenu, ili kako je se još naziva, procesiranu hranu? Keksi iz celofana, čips iz vrećice, sok iz tetrapaka? Točno, to zaista sve je prerađena hrana, ali jeste li znali da je prerađena hrana svaka hrana koja je pržena, pečena, sušena ili kuhana?
Saznaj više

Povezani proizvodi

GROŽĐICA u tamnoj čokoladi

GROŽĐICA u tamnoj čokoladi 3 kg

13,53 €/kg
grožđice

GROŽĐICE 500 g

2,72 
kom

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.