Grahovi svijeta

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
sorte graha

Sorte graha koje danas poznajemo vuku svoje korijene iz brojnih dijelova svijeta, stoga je svaka sorta posebna na svoj način. U svijetu namirnica teško je pronaći tako ukusnu, hranjivu i jeftinu namirnicu kao što je grah. Zbog svog bogatog nutritivnog profila i ekonomične cijene, pametan je izbor kako za vaše tijelo, tako i za vaš budžet! Ova ukusna mahunarka upotrebljava se već tisućama godina u gotovo svim kulturama svijeta, a danas je glavna namirnica nacionalnih jela kao što su Feijoad u Brazilu, La Bandera Dominicana u Dominikanskoj Republici, Gallo Pinto u Nikaragvi i na Kostarici ili recimo Pašta fažol u Dalmaciji.

 

Kratka povijest običnog graha

Botanički gledano, grah je mahunarka koja daje jestive sjemenke bubrežastog oblika (Mateljan, 2008). Obični grah (Phaseolus vulgaris), najstarija je sorta graha koja svoje korijene vuče iz Srednje Amerike, gdje je bio glavna namirnica domorodačkog stanovništva. Smatra se da je prvi put udomaćen prije više od 8 000 godina u Peruu i južnom Meksiku. Kako su domorodačka plemena istraživala, migrirala i trgovala, grah se proširio diljem Sjeverne i Južne Amerike. U Europu je grah stigao s portugalskim i španjolskim istraživačima nakon otkrića Novog svijeta, a do 18. stoljeća grah je postao uobičajeni usjev u Europi, Africi i Aziji.

 

Sve sorte graha hranjive su i ekonomične

Grah se smatra namirnicom odličnog nutritivnog profila. Bogat je dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom te mineralima kao što su kalij, željezo i magnezij. Uz to, grah sadrži jako malo masti i izuzetno je bogat proteinima pa je zbog toga nekoć bio smatran ''mesom za siromašne''. Povećanim interesom za jelima određenih kuhinja kao što su mediteranska, meksička i kineska, koje uključuju razne recepte s grahom, rasla je i popularnost ove ukusne namirnice. Osim toga, njegovoj popularnosti pridonio je i trend veganske te vegetarijanske prehrane, kao i osviještenost o dobrobiti grahorica za naš organizam.

sorte graha

 

Od Meksika do Kine

Različite regije svijeta dom su nekih od najukusnijih jela od graha. Na dalekom zapadu, točnije u Meksiku, grah zauzima središnje mjesto njihove gastronomske baštine. Jedno od najpoznatijih meksičkih jela s grahom je Frijoles Refritos (Prženi grah), koje se sprema od sorte pinto. Zapravo, grah je toliko ustoličen u meksičku kulturu jedenja da ćete ga vjerojatno vidjeti posluženog kao doručak s jajima, kao glavno jelo s mesom za ručak i u tacosima za večeru. Otputujte li u Toskanu, svakako degustirajte Ribollitu, izdašnu juhu sličnu minestrone juhi s dodatkom bijelog graha. U azijskim kuhinjama možete pronaći Rajmah, crveni grah kuhan s češnjakom, đumbirom, umakom od rajčice i brojim začinima. U Hrvatskoj se grah također smatra gastronomskom baštinom. Gotovo u svim krajevima pripremaju se variva s grahom ili zapečeni grah s kobasicama.

 

Različite sorte graha: Crno, bijelo i u boji

Od običnog graha do danas kultiviran je veliki broj sorti. Grah danas možemo naći u čitavom spektru veličina, boja, okusa i tekstura. Neke od najpoznatijih sorti su: šareni grah, pinto, bijeli, crni, crveni, azuki, mungo i crnookica. Ovih sedam različitih sorti graha možete pronaći u Vedrini asortimanu.

 

  • Šareni grah – U Italiji je ovaj grah poznati i kao borlotti grah, a kod nas kao trešnjevac. Odlikuje ga kremasta tekstura i gotovo sladak okus.
  • Pinto grah – Prepoznatljiv je po svojim pjegastim šarama, koje ne nestaju kuhanjem, za razliku od pjega na šarenom grahu. Zbog svog karakterističnog izgleda dobio je ime pinto, prema španjolskoj riječi koja znači ''naslikano''. Karakterizira ga blag okus i kremasta tekstura.
  • Bijeli grah – Porijeklom iz Perua, ovaj grah je danas omiljen i često korišten u Italiji. Kremaste je teksture i blago orašastog okusa te se često koristi za salate i namaze.
  • Crni grah – Kremaste teksture i specifične blago slatke note, crni grah okusom pomalo podsjeća na čokoladu. Jedno od najslavnijih jela od crnog graha je južnoamerički specijalitet Hoppin' John, koji se poslužuje s dimljenom svinjetinom i rižom.
  • Crveni grah – naziva se i meksički crveni grah. Prilikom kuhanja zadržava oblik i čvrstoću, idealan za salate i juhe.
  • Azuki grah – porijeklom s Himalaja, sada se uzgaja diljem Azije. Mali, gotovo okrugli crveni grah s bijelom niti duž dijela šava, a karakterizira ga sladak okus. 
  • Mungo grah – porijeklom iz Indije, a karakteriziraju ga sitna okrugla zrna te nježan okus. Zbog mnoštva antioksidansa mungo grah je već stoljećima u Kini prihvaćen kao namirnica koja ima blagotvoran učinak na organizam.
  • Grah crnookica – prepoznatljivog izgleda, s malom crnom točkom koja nalikuje na jedno oko, crnookica je grah blagoga orašastog okus, koji je osobito popularan u američkim južnjačkim jelima.

 

Naša priča o grahu ovdje završava. Ipak, nadamo se da smo vas dovoljno inspirirali da uvrstite neke sorte graha u svoju prehranu ili da kušate jelo s grahom. I tako na trenutak odete na put oko svijeta.

 

Reference:

1. Mateljan, G. (2008) Najzdravije namirnice svijeta. Planetopija, Zagreb, str. 588.

 

Povezani članci

jela od leće

Upoznajmo leću!

Leća je jedna od najstarije uzgajanih mahunarki, koja je svoju popularnost u ljudskoj prehrani zadržala do danas. Hranjiva, jednostavna za pripremu i pristupačne cijene, leća je svestrana namirnica koju možete jesti tijekom cijele godine.
Saznaj više
klice

Kako pripremiti klice od mahunarki?

Klice su već tisućama godina sastavni dio ljudske prehrane, a osim što su se jele, koristile su se i u ljekovite svrhe. Praksa klijanja i upotreba klica kao lijeka seže daleko u kinesku povijest, točnije još od 3000. godine pr.n.e.
Saznaj više
Kako namakati i kuhati mahunarke?

Kako namakati i kuhati mahunarke?

Mahunarke poput leće i graha pune su hranjivih tvari, imaju svestranu primjenu i pripadaju kategoriji izrazito povoljnih namirnica. U njima se uživa u brojnim kulturama diljem svijeta, a koriste se u glavnim jelima, juhama, salatama, grickalicama i raznim tijestima.
Saznaj više

Povezani proizvodi

grah bijeli Vedrini

GRAH BIJELI 1500 g

4,34 
kom
bijeli grah

GRAH BIJELI 1000 g

2,56 
kom
grah

GRAH ŠARENI 1000 g

3,13 
kom
grah šareni

GRAH ŠARENI 500 g

1,62 
kom
grah bijeli

GRAH BIJELI 500 g

1,43 
kom
Grah crni

GRAH CRNI 500 g

1,43 
kom
grah mungo

GRAH MUNGO 500 g

1,43 
kom
grah pinto

GRAH PINTO 1000 g

2,38 
kom
grah crnookica

GRAH CRNOOKICA 1000 g

2,56 
kom
crni grah

GRAH CRNI 1000 g

2,56 
kom
grah crveni

GRAH CRVENI 1000 g

2,56 
kom
Mungo grah

GRAH MUNGO 1000 g

2,56 
kom
grah azuki

GRAH AZUKI 1000 g

2,79 
kom

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.