Badem - kralj orašastih plodova

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
bademi

Bademi su, zbog visokog sadržaja proteina i energije, idealni za popodnevnu užinu ili kao grickalica pri težim fizičkim naporima. Povoljan polifenolni profil te sadržaj vitamina i minerala čine badem kraljem orašastih plodova te svakako namirnicom koja bi se trebala pronaći na polici svake smočnice.

 

Badem (lat. Prunus dulcis) je sjemenka bademovog stabla, koje potječe iz područja zapadne Azije i sjeverne Afrike. Evolucijski i distribucijski, bademe danas dijelimo u tri kategorije: azijski, mediteranski i kalifornijski, uzimajući u obzir geografsko područje njihova uzgoja (Martínez-Gómez i sur., 2007).

Iako ne pripadaju porodici orahovki (lat. Juglandaceae) bademi se smatraju orašastim plodovima upravo zato što se konzumiraju sjemenke stabla. Visoki sadržaj masnih kiselina, ponajviše oleinske i linoleinske nezasićene masne kiseline, bademima daju kalorijsku vrijednost od gotovo 590 kcal na 100 g, a visoki sadržaj proteina, vitamina i minerala bademe čine pravom riznicom nutrijenata (Martínez-Gómez i sur., 2007).

Plod bademovog stabla je voćka nalik divljim breskvama, unutar koje se nalazi tvrda koštica s jestivom sjemenkom, odnosno jezgrom, koja je obavijena smeđom opnom. Nutritivna važnost badema nalazi se upravo u jezgri i opni, dok se ostali dijelovi bademove voćke koriste kao stočna hrana ili ogrjevni materijal. Smeđa opna štiti jezgru badema od oksidacije i djelovanja mikroba (Esfahlan i sur., 2010).

 

bademi

Slika 1. Stablo badema

 

Uzgoj 

Bademi se uzgajaju u područjima s mediteranskom klimom, odnosno u područjima s dugim i vrućim ljetima, poput Španjolske, Maroka, Armenije, Irana, Italije, Kalifornije i Australije. Berba započinje kada se plod krene djelomično sušiti na stablu. Za razliku od drugih vrsta unutar svoje porodice, gdje se konzumira meso ploda, a sjemenke odbacuju (npr. breskve, marelice ili šljive), kod badema se prvenstveno konzumira njegova sjemenka, odnosno jezgra.

Jednom kada je plod dovoljno osušen, jezgra badema se lako odvaja od tvrde koštice. Jezgra se uglavnom konzumira sa smeđom opnom, dok blanširani bademi podrazumijevaju jezgru badema s otklonjenom opnom (Esfahlan i sur., 2010).

 

Zašto bi se bademi trebali naći na vašem jelovniku?

Bademi su voljeni diljem svijeta zbog svojeg blagog okusa, nutritivnih svojstava te zdravstvenih benefita. Bogati polifenolni sastav bademu osigurava protuupalna, antikancerogena te antioksidativna svojstva. Nadalje, mnoga istraživanja potvrđuju kako redovita konzumacija badema značajno umanjuje faktore koronarne bolesti srca (Wijeratne i sur., 2006).

 

Bademi u službi zdravlja i ljepote

Badem, u obliku bademovog ulja (lat. Oleum amygdalae) se tradicionalno koristi u kineskoj, ajurvedskoj i grčko-perzijskoj medicini. Razlikujemo ulje gorkog badema i ulje slatkog badema. Ulje gorkog badema se ekstrahira iz gorkog badema (lat. Prunus amygdalus, var. amara) te se tradicionalno koristi kao prirodna alternativa za liječenje organizma od parazita, spuštanje tjelesne temperature, protiv kašlja i kongestije (Čolić i sur., 2019).

S druge strane, ulje slatkog badema (lat. Prunus dulcis) se tradicionalno koristi za tretiranje stanja suhe kože poput psorijaze i ekcema (Ahmad, 2010). Njegov sastav bogat vitaminom E i K pomažu regeneraciji kože te održavanju njezine elastičnosti te je gotovo sveprisutan sastojak kozmetičkih preparata za suhu i zrelu kožu (Čolić i sur., 2019). Nadalje, dobro je poznato kako upotreba bademovog ulja može smanjiti vidljivost ožiljaka poslije operacije ili pojavu strija u trudnoći ili pubertetu. Bademovo ulje također ima ublažavajući učinak te se vrlo često koristi za poboljšanje kompleksa i boje kože (Ahmad, 2010), a zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, bademovo ulje je jedno od najkorištenijih u aromaterapiji i masaži (Čolić i sur., 2019).

 

Jesu li bademi otrovni?

Divlji ili gorki badem (lat. Prunus amygdalus) prirodno sadrži visoke koncentracije amigdalina, spoja koji se u tijelu raspada na gorki bezaldehid te otrovnu cijanovodičnu kiselinu. Konzumacija 50 ili čak manje komada badema može biti smrtonosna za odraslu osobu.

No, godine domestifikacije gorkog badema dovele su do proizvodnje slatkog varijeteta (lat. Prunus dulcis) te se on danas koristi za ljudsku konzumaciju. Slatki badem sadrži amigdalin u tragovima te se on u tijelu ne može raspasti na značajne količine cijanovodične kiseline koja bi mogla biti letalna za odraslu osobu (Neilson, 2019).

 

Što badem čini kraljem?

Visok sadržaj proteina i energije, bademe čine idealnim za popodnevnu užinu, a rado je viđen i kao grickalica pri težim fizičkim naporima poput planinarenja ili jednostavno kao zamjena klasičnim grickalicama prženima u velikoj količini ulja. Povoljan polifenolni profil te sadržaj vitamina i minerala čine badem kraljem orašastih plodova te svakako namirnicom koja bi se trebala pronaći na polici svake smočnice.

Ako vam nedostaje ideja kako ukomponirati bademe u svoju svakodnevnu prehranu, inspirirajte se u Vedrini kuhinji!

 

Reference:

Ahmad, Z. (2010) The uses and properties of almond oil. Complement. Ther. Clin. Pract., 16(1), 10-12.

Čolić, S., Zec, G., Natić, M., & Fotirić-Akšić, M. (2019). Almond (Prunus dulcis) oil. In Fruit oils: chemistry and functionality (pp. 149-180). Springer, Cham.

Esfahlan, A. J., Jamei, R., & Esfahlan, R. J. (2010). The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products. Food chem., 120(2), 349-360.

Martínez-Gómez, P., Sánchez-Pérez, R., Dicenta, F., Howad, W., Arús, P., & Gradziel, T. M. (2007). Almond. In Fruits and nuts (pp. 229-242). Springer, Berlin, Heidelberg.

Neilson, S. (2019, 13. lipanj) How Almonds Went From Deadly To Delicious, < https://www.npr.org/sections/thesalt/2019/06/13/732160949/how-almonds-went-from-deadly-to-delicious>. Pristupljeno 31. listopada 2022.

Wijeratne, S. S., Abou-Zaid, M. M., & Shahidi, F. (2006). Antioxidant polyphenols in almond and its coproducts. J. Agric. Food Chem., 54(2), 312-318.

Povezani članci

orašidi

Orašasti plodovi i njihova simbolika

Tražite sreću, blagostanje, mudrost ili plodnost? Ne brinite, za svaku vašu želju postoji orašasti plod koji vam može pomoći da je ostvarite. Šalu na stranu, pogledamo li malo u prošlost, vidjet ćemo kako su orašasti plodovi stoljećima bili izvor fascinacije. Osim njihove nutritivne vrijednosti, orašasti plodovi često su korišteni kao simboli, inspirirajući umjetnost, književnost, rituale i mitologiju. Bogata, složena značenja povezana s orašastim plodovima odražavaju njihov raznolik kulturni i povijesni značaj, kao i njihovu prehrambenu i prirodnu važnost.
Saznaj više
plodovi

Orašasti plodovi u književnosti

Orašasti plodovi dio su ljudske prehrane i kulture već tisućama godina, a njihova je prisutnost u literaturi jednako stara. Od bajki do klasičnih romana, orašasti plodovi snažna su simbolika i alat kojim su se mnogi poznati pisci često koristili. U ovom članku ćemo istražiti značaj orašastih plodova u književnosti i kako su korišteni kao simboli i motivi.
Saznaj više
Charcuterie

Charcuterie – kreativne plate

Nekoć način očuvanja mesa od propadanja, danas novi trend društvenih mreža – upoznajte charcuterie. Jednostavne za pripremu, a izuzetno dojmljive kao dekoracije, ove plate brzo su postale hit na bespućima interneta.
Saznaj više

Povezani proizvodi

BADEM blanširani jezgra 5 kg -10%

BADEM blanširani jezgra 5 kg

9,18 €/kg 10,20 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,20 
kg
Badem jezgra -10%

BADEM jezgra 7 kg

8,23 €/kg 9,14 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 9,14 
kg
badem listići -10%

BADEM blanširani listići 1000 g

9,00  10,00 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,00 
kom
BADEM jezgra 150 g -10%

BADEM jezgra 150 g

1,80  2,00 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,00 
kom
badem u mliječnoj čokoladi -10%

BADEM u mliječnoj čokoladi 3 kg

15,30 €/kg 17,00 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 17,00 
kg
badem u čokoladi -10%

BADEM u mliječnoj čokoladi 100 g

2,00  2,22 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,22 
kom
badem jezgra 250g -10%

BADEM jezgra 250 g

2,31  2,57 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,57 
kom
badem -10%

BADEM jezgra 500 g

4,37  4,86 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 4,86 
kom

Izdvojeno iz ponude

LEĆA CRVENA 1000 g -25%

LEĆA CRVENA 1000 g

1,92  2,56 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,56 
kom
pregača -25%

VEDRINI PREGAČA bež

7,28  9,70 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 9,70 
kom
variva -25%

Kuharica - JUHE I VARIVA

5,73  7,64 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,49 
kom
makadamijski orah -30%

MAKADAMIJSKI oraščić 1000 g

18,99  27,13 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 27,13 
kom
soja 25 kg -25%

SOJA 25 kg

1,71 €/kg 2,28 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,28 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.