Prirodni zaslađivači postaju sve popularnija alternativa rafiniranom šećeru, a jedan od najzdravijih i najukusnijih izbora je sušeno voće. Od kad su Indijci još davne 500. godine pr.n.e. razvili tehniku ekstrakcije soka iz šećerne trske i njegove kristalizacije, šećer predstavlja nezamjenjivu namirnicu u kulinarstvu. Stoljećima je bio dostupan samo bogatima i moćnima, držeći status ''bijelog zlata'' sve do 19. stoljeća, odnosno do industrijske revolucije kada kreće masovna proizvodnja rafiniranog šećera. No, danas postajemo sve više svjesni kako ovo ''bijelo zlato'' ima negativan utjecaj na naš organizam, osobito kada se konzumira u velikim količinama. Ako želimo smanjiti njegov unos, a i dalje zadržati slatki okus u brojnim jelima, koje su nam alternative? Odgovor možemo pronaći u sušenom voću. U ovom blogu otkrivamo zašto je sušeno voće odlična alternativa rafiniranom šećeru, kako ga koristiti u kuhinji i donosimo recept za energetske pločice bez dodanog šećera.
Slatkoća iz prirode - Prirodni zaslađivači u obliku sušenog voća
Tijekom sušenja voće gubi velik dio vode, što pojačava njegovu aromu i prirodnu slatkoću, pa suho voće ima bogatiji i slađi okus. Zaslađivanje jela suhim voćem može biti ukusna i nutritivno bogatija alternativa rafiniranom šećeru. Iako nam brzo pruži energiju, rafinirani bijeli šećer sastoji se gotovo isključivo od saharoze (vrste ugljikohidrata) i vrlo malo drugih hranjivih tvari. S druge strane, sušeno voće osim prirodnih šećera, sadrži brojne vitamine, minerale i dijetalna vlakna. Različite vrste suhog voća nude raznolike okuse i nutritivne koristi. Od mekanih i slatkih grožđica u zobenoj kaši, do sušenih marelica u smoothiejima, svako sušeno voće unosi svoj jedinstveni intenzitet slatkoće jelu. Iz tablice saznajte kako pojedino sušeno voće može podići jelo do slatkog savršenstva.
Prirodni zaslađivači i suho voće u kuhanju
Suho voće |
Profil okusa |
Slatkoća (u odnosu na šećer) |
Kako koristiti umjesto šećera |
Datulje |
Bogat, karamelast |
Vrlo slatke |
Napraviti pastu i koristiti kao prirodni zaslađivač u kolačima, kremama i tijestima |
Grožđice |
Slatke, blago kiselkaste |
Srednje slatke |
Dodati cijele ili namočiti i blendati za glatku teksturu u tijestima i preljevima |
Marelice |
Voćne, blago kiselkaste |
Umjereno slatke |
Usitniti i koristiti u nadjevima ili kao bazu za domaće voćne namaze |
Smokve |
Zemljane, slatke |
Srednje do vrlo slatke |
Usitniti u pastu i dodati u tijesto za bogatiju teksturu i prirodnu slatkoću |
Suhe šljive |
Slatke, intenzivne |
Srednje do vrlo slatke |
Blendati i koristiti umjesto šećera u kremama, kolačima i tijestu za palačinke |
Brusnice |
Trpke, slatke |
Manje slatke |
Koristiti kao balans kiseline i slatkoće u pečenim jelima ili dodati u grano |
Osim što obogaćuje okus i teksturu jela, suho voće pruža brojne nutritivne prednosti u odnosu na rafinirani šećer. Zahvaljujući vlaknima, pomaže u sporijem otpuštanju šećera u krvotok, čime pridonosi stabilnijoj razini energije tijekom dana. Uz to, sadrži važne vitamine i minerale doprinose općoj dobrobiti organizma.
Prirodni zaslađivači poput suhog voća lako se mogu pretvoriti u ukusnu pastu, što ih čini još svestranijim u različitim receptima.
Slatka pasta i još slađa jela
Najčešće se koriste datulje, ali možete koristiti i drugo sušeno voće poput manga, marelica i smokava koja jelu mogu dodati zanimljiviju aromu. Pastu od suhog voća možete dodati u svoja jutarnja jela poput zobenih kaša, palačinki i smoothieja. Također, možete je dodati marinadama ili preljevima, a ako napravite pastu od tropskog voća njome možete obogatiti azijska jela poput woka. Međutim, najbolja upotreba paste od suhog voća je u desertima – bilo kao zaslađivač u kolačima, kremama ili kao preljev pudinge i jogurte. Svojom prirodnom slatkoćom i bogatstvom okusa, pasta od suhog voća dodaje dubinu i kompleksnost desertima, stvarajući savršen spoj okusa koji je prirodan, nutritivan i jednostavan za pripremu.
Za pripremu paste, jednostavno namočite 1/2 šalice suhog voća po izboru (datulje, smokve, mango, marelice) u 1 šalicu vode, uz dodatak cijele mahune vanilije po želji i ostavite da odstoji 1-2 sata. Zatim sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi dodajte vode da postignete željenu gustoću. Pastu pohranite u hladnjaku do tjedan dana.
Kao što smo spomenuli, pasta od suhog voća izvrsno zaslađuje razna jela, a energetske pločice napravljene s njom idealan su izbor za brz i zdrav međuobrok. Datulje, koje su glavni sastojak ovih pločica, ne samo da pružaju prirodnu slatkoću, već obogaćuju recept s vlaknima, mineralima i vitaminima. Ove pločice bez dodanog šećera savršen su način za unos dugotrajnog izvora energije, bez potrebe za rafiniranim zaslađivačima. Lako se pripremaju, a možete ih prilagoditi svojim željama i potrebama, uz svaki zalogaj bogat hranjivim tvarima i okusima.
Energetske pločice bez dodanog šećera
Sastojci:
200 g datulja (namočenih 10 min)
100 g badema
50 g zobenih pahuljica
2 žlice kakaa u prahu
1 žlica kokosovog ulja
Prstohvat soli
Priprema:
- U blenderu sameljite bademe i zobene pahuljice.
- Dodajte ocijeđene datulje, kakao, kokosovo ulje i sol.
- Miksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
- Utisnite u kalup i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Narežite na pločice i uživajte!
Zero waste savjet: Ostatke datulja možete koristiti za pripremu domaće paste kao prirodni zaslađivač za druge recepte.
Sušeno voće nije samo ukusna grickalica – ono je i prirodni zaslađivač koji dodaje dubinu okusa jelima. Bilo da se odlučimo za slatku pastu, energetske pločice ili neki drugi recept, prirodno zaslađivanje predstavlja jednostavan i ukusan način da poboljšamo kvalitetu naše prehrane i osjećamo se bolje svakog dana.