Sušeno voće – Prirodni zaslađivači

Vrijeme potrebno za čitanje 5 min
Sušeno voće – Prirodni zaslađivači

Prirodni zaslađivači postaju sve popularnija alternativa rafiniranom šećeru, a jedan od najzdravijih i najukusnijih izbora je sušeno voće. Od kad su  Indijci još davne 500. godine pr.n.e. razvili tehniku ekstrakcije soka iz šećerne trske i njegove kristalizacije, šećer predstavlja nezamjenjivu namirnicu u kulinarstvu. Stoljećima je bio dostupan samo bogatima i moćnima, držeći status ''bijelog zlata'' sve do 19. stoljeća, odnosno do industrijske revolucije kada kreće masovna proizvodnja rafiniranog šećera. No, danas postajemo sve više svjesni kako ovo ''bijelo zlato'' ima negativan utjecaj na naš organizam, osobito kada se konzumira u velikim količinama. Ako želimo smanjiti njegov unos, a i dalje zadržati slatki okus u brojnim jelima, koje su nam alternative? Odgovor možemo pronaći u sušenom voću. U ovom blogu otkrivamo zašto je sušeno voće odlična alternativa rafiniranom šećeru, kako ga koristiti u kuhinji i donosimo recept za energetske pločice bez dodanog šećera.

Slatkoća iz prirode - Prirodni zaslađivači u obliku sušenog voća

Tijekom sušenja voće gubi velik dio vode, što pojačava njegovu aromu i prirodnu slatkoću, pa suho voće ima bogatiji i slađi okus. Zaslađivanje jela suhim voćem može biti ukusna i nutritivno bogatija alternativa rafiniranom šećeru. Iako nam brzo pruži energiju, rafinirani bijeli šećer sastoji se gotovo isključivo od saharoze (vrste ugljikohidrata) i vrlo malo drugih hranjivih tvari. S druge strane, sušeno voće osim prirodnih šećera, sadrži brojne vitamine, minerale i dijetalna vlakna. Različite vrste suhog voća nude raznolike okuse i nutritivne koristi. Od mekanih i slatkih grožđica u zobenoj kaši, do sušenih marelica u smoothiejima, svako sušeno voće unosi svoj jedinstveni intenzitet slatkoće jelu. Iz tablice saznajte kako pojedino sušeno voće može podići jelo do slatkog savršenstva.

 

Prirodni zaslađivači i suho voće u kuhanju

Suho voće

Profil okusa

Slatkoća

(u odnosu na šećer)

Kako koristiti umjesto šećera

Datulje

Bogat, karamelast

Vrlo slatke

Napraviti pastu i koristiti kao prirodni zaslađivač u kolačima, kremama i tijestima

Grožđice

Slatke, blago kiselkaste

Srednje slatke

Dodati cijele ili namočiti i blendati za glatku teksturu u tijestima i preljevima

Marelice

Voćne, blago kiselkaste

Umjereno slatke

Usitniti i koristiti u nadjevima ili kao bazu za domaće voćne namaze

Smokve

Zemljane, slatke

Srednje do vrlo slatke

Usitniti u pastu i dodati u tijesto za bogatiju teksturu i prirodnu slatkoću

Suhe šljive

Slatke, intenzivne

Srednje do vrlo slatke

Blendati i koristiti umjesto šećera u kremama, kolačima i tijestu za palačinke

Brusnice

Trpke, slatke

Manje slatke

Koristiti kao balans kiseline i slatkoće u pečenim jelima ili dodati u grano

 

Osim što obogaćuje okus i teksturu jela, suho voće pruža brojne nutritivne prednosti u odnosu na rafinirani šećer. Zahvaljujući vlaknima, pomaže u sporijem otpuštanju šećera u krvotok, čime pridonosi stabilnijoj razini energije tijekom dana. Uz to, sadrži važne vitamine i minerale doprinose općoj dobrobiti organizma. 

Prirodni zaslađivači poput suhog voća lako se mogu pretvoriti u ukusnu pastu, što ih čini još svestranijim u različitim receptima.

 

Slatka pasta i još slađa jela

Najčešće se koriste datulje, ali možete koristiti i drugo sušeno voće poput manga, marelica i smokava koja jelu mogu dodati zanimljiviju aromu. Pastu od suhog voća možete dodati u svoja jutarnja jela poput zobenih kaša, palačinki i smoothieja. Također, možete je dodati  marinadama ili preljevima, a ako napravite pastu od tropskog voća njome možete obogatiti azijska jela poput woka. Međutim, najbolja upotreba paste od suhog voća je u desertima – bilo kao zaslađivač u kolačima, kremama ili kao preljev pudinge i jogurte. Svojom prirodnom slatkoćom i bogatstvom okusa, pasta od suhog voća dodaje dubinu i kompleksnost desertima, stvarajući savršen spoj okusa koji je prirodan, nutritivan i jednostavan za pripremu.

Za pripremu paste, jednostavno namočite 1/2 šalice suhog voća po izboru (datulje, smokve, mango, marelice) u 1 šalicu vode, uz dodatak cijele mahune vanilije po želji  i ostavite da odstoji 1-2 sata. Zatim sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi dodajte vode da postignete željenu gustoću. Pastu pohranite u hladnjaku do tjedan dana.

Kao što smo spomenuli, pasta od suhog voća izvrsno zaslađuje razna jela, a energetske pločice napravljene s njom idealan su izbor za brz i zdrav međuobrok. Datulje, koje su glavni sastojak ovih pločica, ne samo da pružaju prirodnu slatkoću, već obogaćuju recept s vlaknima, mineralima i vitaminima. Ove pločice bez dodanog šećera savršen su način za unos dugotrajnog izvora energije, bez potrebe za rafiniranim zaslađivačima. Lako se pripremaju, a možete ih prilagoditi svojim željama i potrebama, uz svaki zalogaj bogat hranjivim tvarima i okusima.

 

Energetske pločice bez dodanog šećera

Sastojci:

200 g datulja (namočenih 10 min)

100 g badema

50 g zobenih pahuljica

2 žlice kakaa u prahu

1 žlica kokosovog ulja

Prstohvat soli

 

Priprema:

  1. U blenderu sameljite bademe i zobene pahuljice.
  2. Dodajte ocijeđene datulje, kakao, kokosovo ulje i sol.
  3. Miksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
  4. Utisnite u kalup i stavite u hladnjak na sat vremena.
  5. Narežite na pločice i uživajte!

Zero waste savjet: Ostatke datulja možete koristiti za pripremu domaće paste kao prirodni zaslađivač za druge recepte.

Sušeno voće nije samo ukusna grickalica – ono je i prirodni zaslađivač koji dodaje dubinu okusa jelima. Bilo da se odlučimo za slatku pastu, energetske pločice ili neki drugi recept, prirodno zaslađivanje predstavlja jednostavan i ukusan način da poboljšamo kvalitetu naše prehrane i osjećamo se bolje svakog dana.

Izdvojeno iz ponude

šljiva -30%

ŠLJIVA sušena bez koštice 1000 g

4,50  6,43 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,43 
kom
Brusnica sušena -20%

BRUSNICA sušena 250 g

1,97  2,46 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,46 
kom
arancini Vedrini -20%

ARANCINI, ušećerene kore naranče, 6x20 mm, 125 g

2,05  2,56 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,56 
kom
lješnjak -10%

LJEŠNJAK jezgra 250 g

3,09  3,43 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,43 
kom
orah -10%

ORAH jezgra 300 g

3,34  3,71 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,71 
kom
Lješnjak u čokoladi -20%

LJEŠNJAK u bijeloj čokoladi 3 kg

13,60 €/kg 17,00 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 14,45 
kg
badem u čokoladi -10%

BADEM u mliječnoj čokoladi 100 g

2,45  2,72 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,31 
kom
DATULJA svježa Mazafati 500 g -30%

DATULJA svježa Mazafati 500 g

1,82  2,60 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,82 
kom
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.