Kako pripremiti Vedrini smočnicu?

Vrijeme potrebno za čitanje 5 min
smočnica

Smočnica je mjesto na koje većina ljudi sprema suhe namirnice, poput grahorica, žitarica ili orašastih plodova. Tamo ih najčešće ostavljamo u originalnom pakiranju i tek toliko zatvorimo kvačicama ili običnim gumicama ako smo ih otvorili. No, takvo skladištenje suhih namirnica nije ispravno te umanjuje njihovu kvalitetu i nutritivnu vrijednost. Često, osobito u ljetnim mjesecima, shvatimo da su nam sjemenke napali crvi ili moljci. Tada smo prisiljeni smo bacati hranu, koja je mogla još dugo izdržati na polici da je bila pravilno skladištena. Kako bi izbjegli nepotrebno i neekonomično bacanje namirnica napravili smo kratki vodič za skladištenje i spremanje suhih namirnica. Pomoću ovih savjeta zadržati ćete njihovu kvalitetu.

 

Tri osnovna pravila

Prije nego što pobliže objasnimo skladištenje određenih skupina suhih namirnica, donosimo tri osnovna pravila ili univerzalna načela koja je potrebno slijediti kod skladištenja suhih namirnica. Valja napomenuti kako su najveći krivci za propadanje suhe hrane: pretjerana izloženost svjetlosti, vlaga, toplina i previše zraka (kisika). Shodno tome, pri skladištenju treba paziti na sljedeće:

 

Pravilo br. 1: Čisto, suho, hladno i tamno – možda je ovo očito, ali kako bi vaše suhe namirnice trajala što duže, važno je da je spremnik u kojem ih držite čist i suh te da su spremljene u hladnom i tamnom prostoru.

Pravilo br. 2: Čvrsto zatvoreno – suhe namirnice potrebno je čuvati u hermetički zatvorenim posudama jer što je hrana manje izložena kisiku duže će trajati. Staklene ili plastične posude izvrsno su rješenje za sve suhe namirnice.

Pravilo br. 3: Skladištite razumne količine – iako kupnja većih količina namirnica može biti praktična pa čak i ekonomična, naš savjet je da ipak kupujete namirnice u razumnim količinama. Na taj način će te ih lakše skladištiti, zauzimat će manje mjesta te ćete ih sigurno stići potrošiti prije nego što izgube svoju kvalitetu.

 

Pravilno skladištenje pojedinih grupa suhih namirnica

 

U nastavku teksta saznajte u kojim posudama i u kojim uvjetima je najbolje skladištiti određene skupine suhih namirnica te koliki im je rok trajanja. Skupine su podijeljene na: mahunarke, žitarice, sjemenke, orašaste plodove i suho voće.

 

Smočnica je idealna za čuvanje mahunarki i žitarica

Mahunarke

Mahunarke poput graha, boba i slanutka treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama, plastičnim ili staklenim i to u hladnim, tamnim i suhim uvjetima. Optimalna temperatura za skladištenje je između 10 °C i 20 °C. Kupljeni grah, kojeg ste potom prebacili u hermetički zatvorenu posuda, u navedenim uvjetima može trajati oko 12 mjeseci.

Žitarice

Žitarice kao što su ječam, proso ili kvinoja najbolje je skladištiti u hermetički zatvorenim, staklenim posudama. Optimalna temperatura za skladištenje je na otprilike 15 °C, a većina će ih zadržati svježinu 6 mjeseci, do godinu dana. Kao i mahunarke, potrebno ih je držati na suhom i tamnom mjestu.

 

Sjemenke i orašasti plodovi

Sjemenke

Skladištenje sjemenki može biti nezgodno, čak i ako je smočnica dio vašeg kućanstva. Prirodne sjemenke sadrže visoku razinu ulja koja su podložna brzoj užeglosti. Užeglost je oksidacija ulja ili masti koja proizvodi hlapljive tvari arome koji imaju loš miris i okus. Iako je i takva sigurna za jelo, užegla hrana jednostavno nije ukusna. Kako bi osigurali što duži rok trajanja, sjemenke skladištite u hermetički zatvorenim staklenim posudama. Držite ih na suhom, tamnom i hladnom mjestom, jer one vole niske temperature. Optimalna temperatura za skladištenje je oko 5 °C pa bi ih bilo najbolje držati u hladnjaku.

Orašasti plodovi

Orašaste plodove skladištite u staklenim, hermetički zatvorenim posudama. Idealno skladištenje orašastih plodova bilo bi u tamnim, staklenim posudama, koje propuštaju jako malo svjetlosti te na niskim temperaturama, ne višima od 10 °C. Ako nemate tamnih staklenki, skladištite ih u prozirnim. Pri tome ih čuvajte na mračnom, suhom i hladnom mjestu pa će tako orašasti plodovi izdržati otprilike 6 mjeseci.

Također, imajte na umu da je orašasti plodovi, kao i sjemenke, poželjno držati što dalje od drugih namirnica intenzivne arome. Naime, zbog visokog udjela masti, orašasti plodovi i sjemenke na sebe lako mogu navući tvari arome drugih namirnica. Zbog toga bi mogle davati dojam pokvarenosti ili smanjene kvalitete.

Sušeno voće

Sušeno voće potrebno je skladištiti u hermetički zatvorenim, staklenim posudama. Vaša bi smočnica trebala biti hladno, suho i tamno mjesto, a njena temperatura iznositi od 15 °C do 20 °C. Pravilno skladišteno suho voće može trajati do 12 mjeseci. Kako plod stari, na kožici se mogu pojaviti sitne bijele točkice. To je prirodni proces kristalizacije šećera, a ako ga želite izbjeći, što duže sušeno voće skladištite u hladnjaku.

 

smočnica

 

Smočnica ili hladnjak?

Danas mnogi zagovaraju da bi se sve suhe namirnice zapravo trebale čuvati u hladnjaku. Smatra se da niža temperatura omogućava duži rok trajanja i očuvanje kvalitete. Ipak, ako ih i ne skladištite u hladnjaku tijekom zimskih mjeseci, to svakako trebate raditi tijekom ljetnih. To osobito vrijedi za orašaste plodove i sušeno voće, koje treba čuvati u hermetički zatvorenoj, staklenoj posudi.

Ako imate veću količinu suhih namirnica, znajte da ih možete i zamrznuti, čime ćete im dodatno produljiti rok trajanja. Pri tome je isto važno da ih skladištite u hermetički zatvorene posude, a zamrznute mogu trajati preko godinu dana.

Povezani članci

Kako namakati i kuhati mahunarke?

Kako namakati i kuhati mahunarke?

Mahunarke poput leće i graha pune su hranjivih tvari, imaju svestranu primjenu i pripadaju kategoriji izrazito povoljnih namirnica. U njima se uživa u brojnim kulturama diljem svijeta, a koriste se u glavnim jelima, juhama, salatama, grickalicama i raznim tijestima.
Saznaj više
djeca

Djeca i održivost

Održivost je poprilično ozbiljna riječ, koja ne zvuči kao nešto što bi privuklo dječju pažnju. Ipak, uzimajući u obzir niz ekoloških izazova s kojima se naš planet suočava, važno je djeci ipak nekako približiti ovaj koncept.
Saznaj više
prehrana

Što je to održiva prehrana?

Koncept održive prehrane poprilično je složen, ali njezin primarni cilj je napraviti pozitivan utjecaj kako na život i zdravlje pojedinca, tako i na okoliš, sada i u budućnosti.
Saznaj više

Povezani proizvodi

bijeli grah

GRAH BIJELI 1000 g

2,56 
kom
grah

GRAH ŠARENI 1000 g

3,13 
kom
mahunarke i žitarice -15%

MAHUNARKE i ŽITARICE MIX 500 g

1,34  1,58 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,58 
kom
grah pinto

GRAH PINTO 1000 g

2,38 
kom
grah crnookica

GRAH CRNOOKICA 1000 g

2,56 
kom
leća

LEĆA ZELENA 1000 g

2,56 
kom
LEĆA CRVENA 1000 g

LEĆA CRVENA 1000 g

2,56 
kom
crni grah

GRAH CRNI 1000 g

2,56 
kom
grah crveni

GRAH CRVENI 1000 g

2,56 
kom
Mungo grah

GRAH MUNGO 1000 g

2,56 
kom
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
slanutak

SLANUTAK 1000 g

2,56 
kom
rogač

DALMATINSKI ROGAČ mahuna 5 kg

3,60 €/kg

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.