Kako namakati i kuhati mahunarke?

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
Kako namakati i kuhati mahunarke?

Mahunarke poput leće i graha pune su hranjivih tvari, imaju svestranu primjenu i pripadaju kategoriji izrazito povoljnih namirnica. U njima se uživa u brojnim kulturama diljem svijeta, a koriste se u glavnim jelima, juhama, salatama, grickalicama i raznim tijestima. Iako ljudi često misle kako je sušene mahunarke teško pripremati te da su za njihovu pripremu potrebni sati namakanja, pokazat ćemo vam kako to ne mora biti točno. Mahunarke vam omogućuju napraviti brojna ukusna i brza jela, a kako ih točno namakati i kuhati, saznajte u nastavku teksta.

 

Što su to mahunarke i zašto ih je dobro uvrstiti u prehranu?

Mahunarke su zbirni naziv za biljke koje imaju jestivo sjeme u mahunama, u koje ubrajamo: bob, grašak, slanutak, grah, leću i soju i dr. Preporuča ih se uvrstiti u prehranu jer obiluju bjelančevinama, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima te su izuzetno bogate prehrambenim vlaknima. Osim toga, mahunarke su i svestrana namirnica koju je moguće koristiti u brojnim slanim i slatkim jelima, a u vegetarijanskim i veganskim jelima predstavljaju izvor bjelančevina (Mateljan, 2008). Mahunarke možete jesti svaki dan, dapače Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča 5 porcija mahunarki tjedno, odnosno otprilike 160 g dnevnog unosa mahunarki za zdravu i balansiranu prehranu (WHO, 2019). Ako mahunarke ne jedete često, počnite ih postupno dodavati u prehranu. Postepeno uvođenje mahunarki, pomoći će u kontroli nelagodnog osjećaja nadutosti i mogućih plinova povezanih s konzumacijom hrane bogatom vlaknima.

 

Savjeti & metode namakanja

Prije kuhanja i prije samog namakanja, mahunarke je potrebno probrati i isprati. Raširite mahunarke po ravnoj površini pa uklonite one koje su oštećene ili poneki kamenčići, suhu grančicu i druge otpatke.

  • Suhi grah, bob, soju i slanutak obvezno namočiti, nabolje preko noći.
  • Suhu leću i sušene polovice graška nije potrebno namakati, samo ih isperite prije kuhanja.

 

Mahunarke se u principu namaču u omjeru 1:3. Dakle, za jednu šalicu mahunarki, potrebne su vam 3 šalice vode. Kod namakanja većih količina mahunarki, uvijek provjerite je li vaša posuda dovoljno velika, jer se volumen mahunarki udvostruči ili čak utrostruči tijekom postupka namakanja.

 

Tablica 1. Tablica namakanja i kuhanja mahunarki (Mateljan, 2008)

 

Grahorice

Suhi graška

Leća

Slanutak

Bob

Soja

Ispiranje

 

Namakanje

 

 

Omjer vode za kuhanje

 

3: 1

3: 1

3: 1

3: 1

3: 1

3: 1

Vrijeme kuhanje u običnom loncu

 

1 – 1 ½ sat

30 min

20-30 min

1 – 1 ½ sat

1 – 1 ½ sat

1 – 1 ½ sat

Vrijeme kuhanja u ekspres loncu

30-40 min

10-15 min

15-20 min

40-50 min

30-40 min

35-40 min

* Napomena: Tablica služi kao općeniti vodič, jer vrijeme kuhanja ovisi o svježini mahunarke i drugim faktorima. Ako kuhate u ekspres loncu, pridržavajte se uputa proizvođača.

 

Savjeti i metode kuhanja

  • Vodu od namakanja uvijek odbacite pa mahunarke isperite i stavite u čistu vodu za kuhanje. 
  • Kako biste spriječili stvaranje prekomjerne pjene, tijekom kuhanja dodajte jednu žličicu ulja.
  • Mahunarke uvijek kuhajte sporo, jer prebrzo kuhanje može razbiti ovojnice sjemena.
  • Mahunarke, osobito obični grah, prirodno u sebi sadrže fitohemaglutinin, spoj koji pripada skupini lektina, koji je za nas neprobavljiv te  može uzrokovati oštećenje stijenki crijeva i posljedično probavne smetnje i nadutost. Zato je uobičajeno potapanje mahunarki nekoliko sati u vodi uz mijenjanje vode te dulje kuhanje kako bi se fitohemaglutinin u što većoj mjeri otklonio.

 

Mahunarke je moguće kuhati različitim metodama kao što su: šok-metoda, kuhanje u običnom loncu i kuhanje u ekspres loncu.

  • Šok-metoda – ova metoda uključuje dodavanje manje količine hladne vode tijekom kuhanja mahunarki. Takvim ''šokiranjem'' se opna mahunarke, koja je njezin najteže probavljivi dio, najbolje skuha.
  • Kuhanje u ekspres loncu – ovo je najbrži način kuhanja mahunarki, a pri tome je najbolje slijediti upute proizvođača. Mahunarke poput leće i sušenih polovica graška, bolje je ne kuhati u ekspres loncu, jer stvaraju velike količine pjene i brzo omekšaju.
  • Kuhanje u običnom loncu – ako kuhate mahunarke u običnom loncu, nemojte odmah soliti vodu, jer će to produžiti vrijeme kuhanja i mahunarke će biti manje mekane. Kuhajte ih na laganoj vatri dok ne omekšaju.

 

Reference:

1. Mateljan, G. (2008) Najzdravije namirnice svijeta. Planetopija, Zagreb

2. WHO (2019) Healthy Diet. WHO – World Health Organization, Ženeva, <https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/325828/EMROPUB_2019_en_23536.pdf > Pristupljeno 28. ožujka 2023.

 

Povezani članci

sorte graha

Grahovi svijeta

U svijetu namirnica teško je pronaći tako ukusnu, hranjivu i jeftinu namirnicu kao što je grah. Zbog svog bogatog nutritivnog profila i ekonomične cijene, pametan je izbor kako za vaše tijelo, tako i za vaš budžet!
Saznaj više
jela od leće

Upoznajmo leću!

Leća je jedna od najstarije uzgajanih mahunarki, koja je svoju popularnost u ljudskoj prehrani zadržala do danas. Hranjiva, jednostavna za pripremu i pristupačne cijene, leća je svestrana namirnica koju možete jesti tijekom cijele godine.
Saznaj više
klice

Kako pripremiti klice od mahunarki?

Klice su već tisućama godina sastavni dio ljudske prehrane, a osim što su se jele, koristile su se i u ljekovite svrhe. Praksa klijanja i upotreba klica kao lijeka seže daleko u kinesku povijest, točnije još od 3000. godine pr.n.e.
Saznaj više

Povezani proizvodi

grah bijeli

GRAH BIJELI 500 g

1,43 
kom
leblebija

SLANUTAK 500 g

1,33 
kom
Grah crni

GRAH CRNI 500 g

1,43 
kom
SOJA 500 g

SOJA 500 g

1,10 
grah mungo

GRAH MUNGO 500 g

1,43 
kom
grah crveni

GRAH CRVENI 1000 g

2,56 
kom
slanutak

SLANUTAK 1000 g

2,56 
kom
soja 25 kg

SOJA 25 kg

2,28 €/kg
kg

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.