Povijest sušenog voća

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
povijest

Za ljubitelje sušenog voća donosimo potpunu povijest ove namirnice. Većina ju prepoznaje kao suvremeni industrijski proizvod pakiranu u vrećicama, no jeste li znali kako je sušeno voće već tisućama godina sastavni dio prehrane? Voće se sušilo zbog svojih bogatih nutritivnih svojstava, ali i zbog očuvanja ploda koji brzo propada. U ovom članku istražit ćemo bogatu povijest sušenog voća i različite načine na koje ga možete uključiti u svoju prehranu.

 

Sušeno voće kroz povijest

Suho voće je tisućama godina važan dio ljudske prehrane. Odličan je izvor esencijalnih vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje naše tijelo treba pa se, iako sadrži visoku koncentraciju prirodnog šećera, smatra zdravom namirnicom. Danas na sušeno voće gledamo kao na ukusnu i slatku grickalicu, no proces sušenja voća povijesno je nastao kao potreba za očuvanjem namirnica. Naime, povijest i njezini zapisis daju nam do znanja da su drevne kulture koristile su različite tehnike sušenja. Sve kako bi produljile rok trajanja svog voća i učinile ga lakše prenosivim za trgovinu i putovanja. Prvo zabilježeno spominjanje suhog voća može se pronaći na mezopotamskim pločama koje datiraju iz otprilike 1500. godine pr.n.e.. One ujedno sadrže i najstarije poznate pisane recepte sa sušenim voćem. Pretpostavlja se da su prva sušena voća bile smokve i datulje, voćke kojih je u Mezopotamiji bilo u izobilju. Navodno su se jednako koristile u slatkim i slanim jelima. Košare sa sušenim voćem otkrivene su i u grobnicama egipatskih faraona. To nam potvrđuje ne samo da su Egipćani bili upoznati s metodom sušenja voća, već su sušeno voće smatrali i dragocjenom robom vrijednom faraona!

povijest

Kleopatra & Olimpijske igre

Sušene smokve obožavala je i sama Kleopatra, a koje su je poslije koštale života. Naime, toliko ih je voljela da su joj zmiju otrovnicu, od čijeg je ugriza umrla, donijeli u košari smokava. Osim u Egiptu, sušeno voće bilo je obožavano i u starom Rimu. Grožđice su se recimo koristile na različite načine: kao nagrada u atletskim natjecanjima, plaćanje poreza, kao lijek, za razmjenu valuta i naravno kao dodatak jelima. (Anonymous 1, 2006)

 

Sušeno voće spominje se i u zapisima grčkog filozofa Aristotela nazvanim Povijesti znanosti iz oko 300. pr.n.e., koji osim morala, estetike, logike i politike govore i o biologiji plodova i sjemenkama. Zanimljiva činjenica je kako po uzoru na opise jela u Aristotelovim zapisima, danas u Grčkoj, točnije na poluotoku Halkidiki, postoje restorani i hoteli koji poslužuju tzv. Aristotelov menu (Chrysopoulos, 2018).

 

Povijest sušenog voća i u britanskoj špijunskoj službi

Nešto novija povijest sušenog voća, postaje još intrigantnija. Naime, tijekom Drugog svjetskog rata, suhe šljive igrale su neobičnu ulogu u povijesti britanske špijunske službe. Suhe šljive su se namakale kako bi omekšale, a potom bi im se izvadile koštice. Kada bi se šljive osušile, na mjesto gdje je bila koštica stavljale su se minijaturne karte koje su sadržavale upute za bijeg iz zarobljeništva. Krijumčarili su ih u paketima Crvenog križa, a dvije originalne suhe šljive s kartama nisu poslane, već su sačuvane kao suveniri (Anonymous 3, 2006).

 

Bogat okus & bogata nutritivna vrijednost

Sušeno voće nije samo ukusno, već je i puno korisnih nutrijenata. Izvrstan su izvor vlakana te esencijalnih vitamina i minerala. Zbog svog slatkog i bogatog okusa mogu poslužiti kao zamjena za slatkiše te kao zdrav međuobrok. Sušeno voće ima puno niži sadržaj vode od svježeg voća i višu koncentraciju minerala i vitamina. To znači da od njih možete dobiti više hranjivih tvari u usporedbi s njihovim svježim dvojnicima. Evo nekih od ključnih prednosti uključivanja sušenog voća u vašu prehranu:

  • Sušeno voće odličan je izvor vlakana.
  • Sušeno voće je dobar izvor esencijalnih vitamina i minerala.
  • Sušeno voće je dobar izvor antioksidansa.
  • Sušeno voće je praktičan i zdrav međuobrok.

 

Ovi mali užici pružaju snažan nutritivni učinak, a istovremeno zadovoljavaju vašu želju za slatkim. Zbog svog bogatog okusa odlično se slažu sa slatkim i slanim jelima pa ih ne oklijevajte koristiti u svojim kulinarskim vratolomijama.

No, budite umjereni u konzumaciji. Iako su prava riznica poželjnih tvari, sušenjem dolazi i do koncentriranja šećera. To znači da samo 100 g sušenog voća može sadržavati preko 60 g šećera. Usporedbe radi, 60 g šećera je ekvivalent od tri pune jušne žlice šećera.

 

Reference:

1. Anonymous 1 (2006) History of Raisins and Dried Fruit. Sunmaid. <http://sunmaid.jp/healthyliving/history_of_raisins_and_dried_fruit_English.html> Pristupljeno: 14. veljače 2023.

2. Chrysopoulos, P. (2018, lipanj 11.) Eat Like an Ancient Greek Philosopher: The Aristotle Menu. <https://greekreporter.com/2018/06/11/eat-like-an-ancient-greek-philosopher-the-aristotle-menu-photos/> Pristupljeno 16. veljače 2023.

3. Anonymous 2 (2006, travanj 11.) The prunes that came in from the cold. NBC News. <https://www.nbcnews.com/id/wbna12271037> Pristupljeno 16. veljače 2023.

Povezani članci

konzerviranje

Konzerviranje u srednjem vijeku

Očuvanje i konzumaciju namirnica u bilo koje doba godine dugujemo suvremenoj metodi konzerviranja hrane – zaleđivanju. No, zamrznuta hrana pojavila se tek u 20. stoljeću pa su prije pojave hladnjaka i zamrzivača ljudi konzervirali hranu na brojne druge načine.
Saznaj više
marelice

Marelica - zlatno voće

Marelica je prošla dugačak put od svoje prve kultivacije prije 4 000 godina do danas. Neki su je nazivali zlatnom jabukom, a neki su pod njom podučavali i mudrovali.
Saznaj više
grožđice

Grožđice – dar prirode i tehnologije

Čini se da su grožđice najpoznatije sušeno voće s obzirom na to da su rado viđene kao sastojak mnogih kolača i peciva, finih jela pa čak i jakih alkoholnih pića! No, grožđice nisu samo slatke i ukusne, već našem organizmu mogu osigurati razne nutrijente poput vlakana i fitokemikalija te bi se iz tog razloga trebale pronaći na svačijem meniju.
Saznaj više

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.