Ako volite pistacije, niste jedini – ovaj mali, zeleni plod uživao je kultni status još u doba drevne Mezopotamije. Od kraljevskih gozbi do egzotičnih trgovačkih putovanja, pistacije su oduvijek bile cijenjene zbog svog bogatog okusa, prepoznatljive boje i nevjerojatne svestranosti u kuhinji. Danas su nezaobilazan sastojak brojnih slanih i slatkih jela, a njihova povijest priča priču o luksuzu, putovanjima i kulinarskim inovacijama.
Pistacije kroz stoljeća: Od perzijskih dvorova do mediteranskih otoka
Pistacije su među najstarijim kultiviranim orašastim plodovima. Dolaze sa Bliskog Istoka, a novija arheološka istraživanja sugeriraju da su ljudi uživali u njima već 7000. godine pr.n.e.
U prošlosti su pistacije bile luksuzna poslastica rezervirana za bogate i moćne. Na perzijskim i rimskim dvorovima služile su se na gozbama i smatrane su vrijednim darom. Jedan od najpoznatijih mitova o pistaciji odnosi se na Kraljicu od Sabe, legendarnu monarhinju južne Arabije i Abesinije (današnji Jemen i Etiopija).
Prema legendi, Kraljica od Sabe izdala je kraljevsku naredbu prema kojoj je pistacija bila zabranjena svima osim kraljevskoj obitelji. Iako je pohlepna kraljica htjela zadržati ovaj ukusan plod samo za sebe i svoju obitelj, on je ipak našao svoj put izvan Bliskog istoka. Kada je Rimsko Carstvo osvojilo Levant i dijelove Perzije, pistacija je postala najnovija namirnica koju su rimski kuhari uključivali u svoja jela. Naime, rimski političar i vojni zapovjednik Vitelius, služio je upravo u Levantu gdje se prvi put susreo s pistacijama. Kada se vratio u Rim donio je sa sobom pistacije koje su vrlo brzo postale popularne među rimskim elitama.[1]
Od Rimskog Carstva do Mediterana
Trgovinske veze Rimskog Carstva proširile su pistacije po Mediteranu, gdje su pronašle plodnu zemlju za rast. Sicilija je tako postala jedan od najvećih proizvođača pistacija, a njihov proizvod i danas je cijenjen zbog iznimne kvalitete. Doduše pistacije na Siciliji počele su se kultivirati nekoliko stoljeća poslije, kada su Arapi osvajali područja Rimskog Carstva.[2]
FUN FACT: Jeste li znali da je danas pistacija iz Brontea NA SICILIJI jedna od najcjenjenijih NA svijetu? Naime, sicilijanski vulkanski teren bogat je mineralima koji uz, mediteransku klimu, pistacijama daje jedinstvena svojstva i okus.
Vrijeme je prolazilo, carstva su nastajala i propadala, ali potražnja za pistacijama nije jenjavala. Popularnost pistacije nije ni danas ništa manja, a u tekstu koju slijedi vidjet ćemo kakvu je sve primjenu pronašla u suvremenoj gastronomiji.
Pistacije u suvremenoj gastronomiji; svestranost jedne namirnice
Pistacije su danas gotovo pa neizbježan sastojak brojnih jela svjetske gastronomske scene. Bilo da se poslužuju kao grickalice, u slatkim desertima ili u slanim jelima, ovi mali zeleni plodovi mogu se koristiti na brojne načine u kuhinji. U mediteranskoj, arapskoj i orijentalnoj kuhinji pistacije obogaćuju nadjeve, umake za perad i jela od mljevenog mesa te se koriste kao dodatak mesnim delicijama, kobasicama i punjenjima od peradi.
Primjena |
Opis |
Pesto od pistacija |
Priprema se od sjeckanih pistacija, maslinovog ulja, parmezana i soli. |
Hrskava Korica za meso i ribu |
Sitno sjeckane pistacije pomiješane s krušnim mrvicama i začinima za pohanje. |
Kobasice i suhomesnati proizvodi |
Grubo sjeckani komadići u suhomesnatim proizvodima, poput poznate talijanske mortadele s pistacijama. |
U slastičarstvu pistacije su omiljeni sastojak, ne samo zbog svoje prepoznatljive zelene boje, već i zbog svog nježnog, specifičnog okusa. Osobito su slavni deserti od pistacije koji nam dolaze iz Italije. Sicilijansko slastičarstvo poznato je u cijelom svijetu po bogatstvu okusa i umijeću kombiniranja sastojaka poput pistacija. Jedan od najpoznatijih sicilijanskih deserata je cannoli. Cannoli al pistacchio puni se kremom od ricotte obogaćenom komadićima pistacije, a ponekad i čokoladnim mrvicama. Hrskava kora i nježna krema spajaju se u savršen sklad tekstura i okusa. Još jedna poslastica od pistacije koja nam dolazi iz Italije je Pistachio Semifreddo, lagani desert sličan mousseu. U suvremenoj gastronomiji, talijanske gelaterije podigle su pistacije na razinu zvijezda s poznatim gelatom al pistacchio. Njegova uravnotežena slatkoća i bogat, orašast okus odražavaju esenciju talijanskog majstorskog zanatstva, čime su pistacije postale kulinarski simbol Italije.
Osim u talijanskoj kuhinji, pistacija je nezaobilazan sastojak i u međunarodnom slastičarstvu. Na Bliskom istoku često se koristi za pripremu baklave, tradicionalne slastice od tankih slojeva tijesta, meda i orašastih plodova. U Francuskoj su pistacije ključni sastojak makarona, jedne od najpoznatijih delicija francuskog slastičarstva.
Suvremene Inovacije: Pistacija kao luksuzna poslastica
Iako Europa ostaje uporište kulinarske tradicije, suvremene inovacije ne prestaju iznenađivati svijet. Jedan od najnovijih hitova je viralna čokoladna pločica iz Dubaija, "Can't Get Knafeh of It", koju je osmislila slastičarnica Fix Dessert. Debela mliječna čokolada ispunjena kremom od pistacija, tahinija i tostiranog knafeha postala je pravi hit na TikToku. Ovaj fenomen potvrđuje rastuću globalnu ljubav prema pistacijama i njihov status kao luksuznog sastojka u modernoj kuhinji.
Od drevnog ploda namijenjenog samog za kraljevsku obitelj Bliskog istoka do modernih sladoledarnica, pistacije su ostale simbol raskoši i vrhunskog okusa. Njihova bogata tekstura i slojevitost arome čine ih neizostavnim sastojkom, bilo da se koriste u desertima, slanim jelima ili kao zdrava grickalica. Sljedeći put kad budete uživali u pistacijama, sjetite se – jedete plod koji su kroz povijest obožavali kraljevi i trgovci!
[1] Catterick A1 dig: Oldest pistachio nut found down well, BBC, dostupno na: https://www.bbc.com/news/uk-england-york-north-yorkshire-57862964 (14.02.2025).
[2] Sicilia landscape, dostupno na: https://www.landscapeunifi.it/2014/05/27/sicilia-en/ (14.02.2025).