Orašasti plodovi u književnosti

Vrijeme potrebno za čitanje 3 min
plodovi

Orašasti plodovi dio su ljudske prehrane i kulture već tisućama godina, a njihova je prisutnost u literaturi jednako stara. Od bajki do klasičnih romana, orašasti plodovi snažna su simbolika i alat kojim su se mnogi poznati pisci često koristili. U ovom članku ćemo istražiti značaj orašastih plodova u književnosti i kako su korišteni kao simboli i motivi.

 

U dječjim knjigama  

Orašasti plodovi često su korišten motiv u brojnim dječjim knjigama i bajkama. Tako se primjerice stablo lješnjaka spominje u slavnoj bajci Pepeljuga braće Grimm. Iako je taj dio potpuno izostavljen u modernoj verziji ove bajke, stablo lijeske ima važnu simboliku u ovoj bezvremenskoj bajci. Naime, u jednom dijelu bajke otac Pepeljugi pokloni grančicu stabla lijeske, čiji plodovi su lješnjaci, koju ona odluči posaditi pokraj majčina groba. Grančica je procvjetala u čarobno stablo lijeske na čijim granama sjedi mala bijela ptica koja ispunjava želje. U originalnoj priči, bijela ptica, koja simbolizira Pepeljuginu majku, je ta koja Pepeljugi pokloni haljinu, cipele i kočiju za bal.

 

 

U najranijoj tiskanoj verziji Crvenkapice, francuskog pisca Charlesa Perraulta, Crvenkapica na putu do bake skuplja orašaste plodove i igra se s leptirima. Zbog toga odluta s pravog puta. Igra s leptirima i sakupljanje orašastih plodova ovdje simboliziraju mladost i naivnost Crvenkapice. Ona, kao i svako dijete, vidi igru u svemu što radi ne razmišljajući pri tome o posljedicama.

U Charlieju i tvornici čokolade, britanskog pisca Roalda Dahla, lik Veruce Salt, Oompa Loompe pretvaraju u golemi orah kao kaznu za njezino pohlepno i razmaženo ponašanje. Ova je scena snažna metafora kako konzumerizam može iskvariti nevina dječja srca.

 

Orašasti plodovi u slavnim romanima

Remek-djelo u sedam tomova Marcela Prousta U potrazi za izgubljenim vremenom smatra se jednim od najvećih književnih ostvarenja 20. stoljeća. Orašasti plodovi, točnije bademi koji su glavni sastojak madeleine kolačića, igraju istaknutu ulogu u ovom radu. Oni su simbol i osjetilno iskustvo koje evocira sjećanja i emocije. U najpoznatijoj sceni romana, pripovjedač umače kolačić madeleine u šalicu čaja od lipe i osjetilno iskustvo ga vraća u djetinjstvo. Upravo je zbog ovog djela, fenomen u kojem nam miris i okus određene hrane budi nostalgiju i sjećanja na neke stvari iz prošlosti, nazvan Proustov fenomen.

U romanu Male žene Louise May Alcott, lik Jo March je poznat po svojoj ljubavi prema orašastim plodovima. Često je prikazana kako zubima razbija orahe i lješnjake.

 

plodovi

 

U gotičkom romanu Orkanski visovi Emily Brontë, lik Heathcliffa opisan je kako jede orahe i pije vino dok sjedi uz vatru. Ova slika zamišljene, mračne figure koja konzumira orašaste plodove i alkohol postala je ikona popularne kulture.

U novijoj literaturi orasi se često koriste kao simbol senzualnosti i seksualnosti. U Sluškinjinoj priči Margaret Atwood, glavni lik Offred prisiljena je jesti orahe kao oblik zavođenja od strane njenog otmičara, Zapovjednika. Orašasti plodovi ovdje simboliziraju zabranjene užitke seksa i intimnosti.

Orašasti plodovi u raznim književnim djelima, podsjetnik su na kulturološki značaj hrane te na to kako ona može odražavati vrijednosti, uvjerenja određenog društva ili čak osjećaje pojedinca.

Povezani članci

orašidi

Orašasti plodovi i njihova simbolika

Tražite sreću, blagostanje, mudrost ili plodnost? Ne brinite, za svaku vašu želju postoji orašasti plod koji vam može pomoći da je ostvarite. Šalu na stranu, pogledamo li malo u prošlost, vidjet ćemo kako su orašasti plodovi stoljećima bili izvor fascinacije. Osim njihove nutritivne vrijednosti, orašasti plodovi često su korišteni kao simboli, inspirirajući umjetnost, književnost, rituale i mitologiju. Bogata, složena značenja povezana s orašastim plodovima odražavaju njihov raznolik kulturni i povijesni značaj, kao i njihovu prehrambenu i prirodnu važnost.
Saznaj više
bademi

Badem - kralj orašastih plodova

Visok sadržaj proteina i energije, bademe čine idealnima za popodnevnu užinu, a rado je viđen i kao grickalica pri težim fizičkim naporima poput planinarenja ili jednostavno kao zamjena klasičnim grickalicama prženima u velikoj količini ulja. Povoljan polifenolni profil te sadržaj vitamina i minerala čine badem kraljem orašastih plodova te svakako namirnicom koja bi se trebala pronaći na polici svake smočnice.
Saznaj više
otpad od hrane

Kako smanjiti otpad od hrane u kućanstvu?

Nažalost, veliki dio kućanskog otpada od hrane nastaje zbog toga što kupujemo previše prehrambenih proizvoda. Te proizvode ostavljamo da se pokvare ili kuhamo više od onoga što ćemo pojest.
Saznaj više

Povezani proizvodi

BADEM jezgra 150 g

BADEM jezgra 150 g

1,71 
kom
orah

ORAH jezgra 300 g

2,86 
kom

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.