Konzerviranje u srednjem vijeku

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
konzerviranje

Konzerviranja hrane u suvremeno doba (zaleđivanje) metoda je zaslužna za očuvanje namirnica u bilo koje doba godine. No, zamrznuta hrana pojavila se tek u 20.stoljeću. Prije pojave hladnjaka i zamrzivača ljudi su za konzerviranje hrane koristili brojne druge načine. Neke prakticiramo i danas, uz nešto naprednije metode, a neke su metode konzerviranja potpuno zamijenjene novima. Srednjovjekovnim ljudima očuvanje hrane nije bilo važno radi uživanja u namirnicama tijekom cijele godine, već radi preživljavanja, često dugih perioda siromaštva i gladi. Koje su metode pri tome koristili, saznajte u tekstu koji slijedi.

 

Slano, dimljeno, sušeno & kiselo

Stanovnici srednjovjekovne Europe su za očuvanje i konzerviranje hrane prije svega koristili sol i to u velikim količinama. Postojale su dvije metode konzerviranja hrane korištenjem soli kao konzervansa:

  • Suho soljenje – gdje se meso ili riba zakopavalo u velike količine soli;
  • Sušenje u salamuri – gdje se meso ili riba natapalo u slanoj vodi.

Doduše, korištenjem velike količine soli, meso i riba su često bili preslani za konzumaciju pa su se prije dodavanja u jelo ispirali i po nekoliko puta te su im se dodavali brojni začini. Osim soljenja, u srednjem vijeku su se koristile i druge metode konzerviranja hrane kao što: dimljenje, sušenje i kiseljenje. Dimljenje je bilo poprilično uobičajen način konzerviranja mesa i ribe, pri čemu bi se meso izrezivalo na relativno tanke trakice, nakratko natopilo u otopinu soli i objesilo iznad vatre da upije aromu dima dok se polako sušilo.

 

Dok se soljenje i dimljenje ponajviše koristilo za meso i ribu, metoda konzerviranja hrane putem sušenja, bila je praktična i za ostale namirnice, kao što su voće, povrće, mahunarke i žitarice. Namirnice su se uglavnom sušile na suncu u toplijim krajevima, u hladnijim krajevima na hladnom zraku i vjetru. Kao i mi danas, stanovnici srednjeg vijeka, znali su i kiseliti hranu, prije svega voće i povrće. Postupak kiseljenja namirnica uključivao je uranjanje istih u mješavinu vode, octa, soli i odabranih začina (Snell, 2019).

konzerviranje

Ipak možda najzanimljivije od svega u kontekstu konzerviranja hrane u srednjem vijeku je činjenica da su već i tada kandirali voće, radili razne džemove i ni više ni manje nego napravili prve dražeje znane kao dragées de Verdun.

 

Konzerviranje hrane: Džemovi, kandirano voće & prve dražeje

Iako je metoda sušenja voća bila dobro poznata stanovnicima srednjeg vijeka, postojale su i slađe opcije konzerviranja hrane kao što je izrada džemova i kandiranje voća. Ipak, valja napomenuti kako se izradi džemova i kandiranju voća tada više pristupala s medicinskog aspekta, nego kulinarskog. Najraniji recepti za džemove, voćne sirupe i kandirano voće nalaze se u medicinskim knjigama, a ne u kuharicama. Naime, liječnici tog vremena su bili sumnjičavi prema sirovom voću, misleći kako se njegovom konzumacijom mogu prenijeti bolesti. Taj strah je osobito bio raširen u vrijeme kuge. Zbog toga su preporučivali, umjesto svježeg voća, voćne džemove, sirupe, kandirano voće i dražeje. Kako se voće prije svega kandiralo u medu, često se posluživalo nakon obilnih banketa i večera, vjerujući kako će blagotvorni učinak meda i voća pospješiti probavu (Moncorgé, 2001). Prvi recepti za džemove i kandirano voće nalaze se u medicinskoj kuharici slavnog Nostradamusa nazvanoj Rasprava o kozmetici i čuvanju.

Osim toga, u srednjem vijeku su izumljene i prve dražeje. Doduše, ne baš onakve kakve danas jedemo, ali svakako su bile dražeje. Naime, smatra se kako su dražeje prvi put izumljene u apoteci u Verdunu, tijekom 13. stoljeća. Apotekari su zapravo oblagali lijekove sa šećerom kako bi olakšali njihovu konzumaciju. S vremenom je Verdun postao toliko popularan po dražejama, da su se one nazivale dragées de Verdun, odnosno dražeje iz Verduna. S Verdunom dolazimo do kraja priče o konzerviranju i čuvanju hrane u srednjem vijeku, a ostatak povijesnih priča provjerite u Vedrini učionici!

 

Reference:

1. Snell, M. (2019) Medieval Food Preservation. ThoughtCo. <https://www.thoughtco.com/medieval-food-preservation-1788842> Pristupljeno: 28. veljače 2023.

2. Moncorgé, M.J. (2001) Fruit in Medieval Europe. Old Cook. <https://www.oldcook.com/en/medieval-fruit> Pristupljeno 28. veljače 2023.

Povezani članci

grožđice

Grožđice – dar prirode i tehnologije

Čini se da su grožđice najpoznatije sušeno voće s obzirom na to da su rado viđene kao sastojak mnogih kolača i peciva, finih jela pa čak i jakih alkoholnih pića! No, grožđice nisu samo slatke i ukusne, već našem organizmu mogu osigurati razne nutrijente poput vlakana i fitokemikalija te bi se iz tog razloga trebale pronaći na svačijem meniju.
Saznaj više
kuhanje

Kuhanje kroz stoljeća: od vatre do električnih štednjaka

Danas nam je teško zamisliti pripremu jela bez plinskog ili električnog štednjaka, pomagala kao što su mikseri ili mikrovalne uzimamo zdravo za gotovo, a imati gotovo jelo ili neku namirnicu zamrznuto na ledu se podrazumijeva.
Saznaj više
povijest

Povijest sušenog voća

Ako ste se našli ovdje, vjerojatno ste ljubitelji sušenog voća. Većina ga prepoznaje kao suvremeni industrijski proizvod pakiran u vrećicama, no jeste li znali kako je sušeno voće već tisućama godina sastavni dio prehrane?
Saznaj više

Povezani proizvodi

ĐUMBIR ušećereni 5 kg

ĐUMBIR ušećereni 5 kg

9,03 €/kg
kg
smokva sušena

SMOKVA sušena 250 g

2,28 
kom
badem u čokoladi -20%

BADEM u mliječnoj čokoladi 100 g

1,45  1,81 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,81 
kom
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.