Jeste li primijetili da neki prehrambeni proizvodi nose oznake za rok valjanosti pod navodom „Upotrijebit do“, a drugi „Najbolje upotrijebiti do“? Iako vrlo slični, ova dva navoda nose značajno različito značenje, a u nastavku provjerite kako vam njihovo razumijevanje može donesti i značajne uštede!
Koliko su potrošači informirani o tome što je rok valjanosti?
Prema istraživanju Hrvatske agencije za hranu iz 2014. godine, većina potrošača ne čita ili rijetko čita deklaracije prehrambenih proizvoda. 86 % od onih koji redovito čitaju deklaracije uglavnom samo provjeravaju rok trajanja proizvoda.
No, istraživanje je također pokazalo da više od polovice ispitanika uglavnom ne razumije ili djelomično razumije značenje navoda „Upotrijebiti do“ ili „Najbolje upotrijebiti do“. Međutim, daljnje istraživanje je pokazalo da tek nešto više od polovice ispitanika koji su tvrdili da u potpunosti razumiju značenje zapravo točno interpretira navode.
Slika 1. Odgovori ispitanika na pitanje o razumijevanju razlika između oznaka za rok trajanja hrane, izraženo u % (HAH, 2015)
U nastavku vam donosimo razliku između navoda te savjete kako prepoznati da je namirnica i dalje sigurna za upotrebu.
Slika 2. Provjera točnosti razumijevanja razlike oznaka na hrani izražena u % za ispitanike koji su na prethodno pitanje odgovorili kako u potpunosti ili djelomično razumiju razliku (HAH, 2015)
„Upotrijebiti do“
Navod „Upotrijebiti do“ uglavnom možemo pronaći na svježim namirnicama životinjskog podrijetla. Većinom na lako kvarljivim namirnicama poput mliječnih proizvoda ili svježeg mesa i ribe. Ovdje govorimo o namirnicama koje imaju iznimno kratak rok trajanja od svega nekoliko dana. Po isteku tog roka te namirnice više nisu sigurne za ljudsku konzumaciju.
U takvim namirnicama nakon kratkog perioda dolazi do porasta broja mikroorganizama u i na proizvodu. Oni mogu biti štetni za ljudski organizam. Kod takvih proizvoda ćete vrlo lako prepoznati znakove kvarenja koji se odražavaju jakim, stranim mirisom (npr. miris užeglog mesa), vidljivim nastankom sloja mikroorganizama na proizvodu (plijesniv kruh), promjenom teksture ili pak ukislim okusom (npr. mlijeko).
Samim time „Upotrijebiti do“ datum je konačan datum. Nakon isteka datuma hranu ne smijemo konzumirati kako se ne bismo izložili riziku od trovanja hranom.
„Najbolje upotrijebiti do“
Navod „Najbolje upotrijebiti do“ uglavnom nose namirnice biljnog porijekla ili one namirnice koje su značajnije procesirane ili konzervirane. Takve namirnice nose datum do kojega proizvođač garantira određenu kvalitetu hrane u vidu jednakog okusa, svježine ili arome. Međutim, kada rok valjanosti istekne, proizvod je i dalje zdravstveno ispravan i siguran za konzumaciju.
Ovdje govorimo o teže kvarljivim namirnicama koje su procesirane ili im je oduzet određen postotak vode. Time se onemogućuje rast i razvoj mikroorganizama. Pravilnim skladištenjem takvih namirnica prema uputama navedenima na pakovinama, proizvod može potrajati značajno duže od navedenog roka trajanja.
S druge strane, imajte na umu da nijedna namirnica ne traje vječno. I najtolerantnije će namirnice nakon određenog vremena početi propadati. Iz tog razloga je bitno naučiti prepoznati znakove kvarenja. To su pojava plijesni, miris užeglosti ili pak deformacija pakovine u vidu napuhivanja vrećice proizvoda ili konzerve.
Pravilnim prepoznavanjem znakova kvarenja, odnosno svježine proizvoda, uvelike možemo smanjiti otpad od hrane, ali i uštedjeti koji cent. Prema tome, ako u svojoj smočnici i dalje imate pohranjen neki zaboravljen Vedrini proizvod poput Student Mix-a, upotrijebite ga za izradu finog banana kruha ili slasnih keksića. Na taj način smanjujete otpad i sprječavate bacanje zdravstveno ispravne hrane, i istovremeno uživate u desertu.
Reference:
Hrvatska agencija za hranu (2015) Razumijevanje informacija na hrani i stav potrošača o bacanju hrane, Ministarstvo poljoprivrede < https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/vodici/hah-katalog-printano.pdf>
Pristupljeno 15. studenog 2022.