Zero waste u kuhinji: Kako maksimalno iskoristiti orašaste plodove

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
Zero waste u kuhinji: Kako maksimalno iskoristiti orašaste plodove

Zero waste način života postaje sve popularniji, a jedan od jednostavnih koraka koje možete poduzeti je maksimalno iskorištavanje namirnica. Ako ste ljubitelj orašastih plodova, vjerojatno ih jedete kao brzi međuobrok ili ih dodajete u kolače i granole. No, jeste li znali da se svaki njihov dio može iskoristiti? Osim što su nutritivno bogati, pa blagotovorno utječu na naš organizam, oni ujedno mogu imati i ključnu ulogu u smanjenju otpada i održivijem načinu života. U nastavku vam donosim nekoliko kreativnih načina kako možete iskoristiti orašaste plodove i njihove ostatke kako biste smanjili otpad u kućanstvu i ujedno obogatili svoju prehranu.

Domaće orašasto mlijeko – nutritivno bogatstvo u čaši

Biljna mlijeka postala su nezaobilazni proizvod u modernoj prehrani. Bilo da koristite bademe, lješnjake, orahe ili bilo koje druge orašaste plodove, mlijeko možete napraviti jednostavno i brzo kod kuće. Mlijeko možete napraviti od svih orašastih plodova: badema, oraha, makadamijskih oraha ili indijskog oraščića.

Za pripremu domaćeg mlijeka od orašastih plodova potrebna su vam samo dva sastojka: orašasti plod po želji i voda. Osim toga, trebat će vam blender i vrećica za cijeđenje biljnih mlijeka (ako je nemate, možete koristiti i čistu gazu). Okus mlijeka možete dodatno obogatiti prirodnim zaslađivačima, kao što su: javorov sirup, paste od suhog voća ili mahune vanilije. Također, mlijeku možete dodati malo soli koja služi kao blagi konzervans i uravnotežuje slatke i zemljane okuse.

Vedrini cooking tip: Za ekstra kremasto biljno mlijeko, prije blendanja namočite orašaste plodove u vodi najmanje 4 sata (ili preko noći). Tako će mlijeko biti bogatije, punijeg okusa i lakše probavljivo! Dodajte prstohvat cimeta ili kakaa za dodatnu aromu.

Za jednu šalicu orašastih plodova dobit ćete oko 4 šalice mlijeka, a količinu vode možete prilagoditi ovisno o tome koliko gusto i kremasto želite da mlijeko bude. Ovaj osnovni recept primjenjiv je na sve vrste orašastih plodova, pa ga možete isprobati s bademima, lješnjacima ili drugim plodovima po vašem izboru.

 

✨ Od pulpe do brašna - zero waste, više okusa! 

Nakon što pripremite mlijeko od orašastih plodova, ostat će vam puno pulpe – nemojte je baciti! Umjesto toga, iskoristite je za zero waste kuhanje i pretvorite u domaće brašno. Pulpu možete korisitti od bilo kojeg orašastog ploda, kao i od sjemenki, no imajte na umu da će se konzistencija i tekstura varirati ovisno o vrsti namirnice koju koristite. Evo i jednostavne upute kako napraviti domaće brašno od ostataka pulpe:[1]

Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 200°C.
  1. Prebacite pulpu na lim za pečenje i razlomite je na manje komade.
  2. Pecite u pećnici 2-3 sata, ili dok smjesa ne postane suha i lomljiva.
  3. Povremeno miješajte pulpu, razbijajući veće komade kako bi se ravnomjerno osušila.
  4. Kad se osuši, usitnite brašno u blenderu ili procesoru hrane

 

Ljuske orašastih plodova – prirodni mulch za biljke

Osim pulpe, možete iskoristiti i ljuske orašastih plodova – to je pravi zero waste koncept! Umjesto da ih bacite, upotrijebite ih u vrtlarstvu – one su izvrstan prirodni malč koji poboljšava kvalitetu tla i zadržava vlagu u vašem vrtu. 

 

Ljuske orašastih plodova, poput onih od oraha, badema ili pistacija, odlične su za zadržavanje vlage u tlu. Da biste ih iskoristili kao malč, jednostavno ih usitnite i ravnomjerno rasporedite oko biljaka. Ovaj prirodni malč pomaže u očuvanju vlažnosti tla, što je posebno korisno u sušnim razdobljima. Osim toga, ljuske se razgrađuju polako, što znači da ne morate često dodavati novi sloj.

Prednosti ljuski orašastih plodova kao malča

 

Održavanje vlažnosti

Ljuske pomažu u održavanju optimalne vlažnosti tla

Organski materijal

Ljuske će se polako razgrađivati i obogatiti tlo hranjivim tvarima

Prikladno za brojne vrste biljaka

Ljuske orašastih plodova su pogodne za mnoge vrste biljaka, osobito one koje vole suhe uvjete

 

Orašasti plodovi nisu samo nutritivno bogata grickalica – oni su praktičan sastojak koji se može iskoristiti do posljednje mrvice. Od ostataka biljnih mlijeka do vrtnih dodataka, postoji mnogo načina da smanjite otpad i maksimalno iskoristite svaki dio. Sljedeći put kad pripremate bademovo mlijeko ili bacate ljuske pistacije, sjetite se – ono što smatrate otpadom možda je zapravo skriveno blago vaše kuhinje i vrta!

 

Izdvojeno iz ponude

šljiva -30%

ŠLJIVA sušena bez koštice 1000 g

4,50  6,43 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,43 
kom
Brusnica sušena -20%

BRUSNICA sušena 250 g

1,97  2,46 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,46 
kom
arancini Vedrini -20%

ARANCINI, ušećerene kore naranče, 6x20 mm, 125 g

2,05  2,56 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,56 
kom
lješnjak -10%

LJEŠNJAK jezgra 250 g

3,09  3,43 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,43 
kom
orah -10%

ORAH jezgra 300 g

3,34  3,71 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,71 
kom
Lješnjak u čokoladi -20%

LJEŠNJAK u bijeloj čokoladi 3 kg

13,60 €/kg 17,00 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 14,45 
kg
badem u čokoladi -10%

BADEM u mliječnoj čokoladi 100 g

2,45  2,72 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,31 
kom
DATULJA svježa Mazafati 500 g -30%

DATULJA svježa Mazafati 500 g

1,82  2,60 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,82 
kom
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.