Što je to održiva prehrana?

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
prehrana

Održiva prehrana je prehrana koja u potpunosti može zadovoljiti nutritivne potrebe pojedinca, a koja je pri tome ekološki prihvatljiva. Također njome se osigurava očuvanje prehrambenih resursa za buduće naraštaje. Iako je održiva prehrana uglavnom bazirana na biljnim namirnicama, može uključivati i meso i mliječne proizvode, ako su lokalnog porijekla te ekološki održivi. Koncept održive prehrane poprilično je složen, ali njezin primarni cilj je napraviti pozitivan utjecaj kako na život i zdravlje pojedinca, tako i na okoliš, sada i u budućnosti.

 

Okoliš, društvo & ekonomija

Klimatske promjene svakim danom predstavljaju sve veću prijetnju budućoj opskrbi hranom pa je potreba za održivom prehranom, ali i održivim sustavom proizvodnje hrane tema koja iziskuje promjene ne samo na osobnoj, već i na globalnoj razini. U skladu s tim, moguće je reći kako sam pojam održivost uključuje tri temeljna čimbenika: ekologiju, društvo i ekonomiju. Američka Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organisation – FAO) održivu prehranu definira kao:

 

''…prehranu koja ima nizak utjecaj na okoliš, čime posljedično doprinosi sigurnosti opskrbe hrane, njenoj kvaliteti te zdravom životu za sadašnje i buduće generacije. Održiva prehrana štiti i poštuje biološku raznolikost i ekosustave, kulturološki je prihvatljiva, ekonomski pravedna i pristupačna; nutritivno primjerena, sigurna i zdrava; istovremeno optimizirajući prirodne i ljudske resurse.''

 

Kako bi održiva prehrana bila provedena, na globalnoj i na osobnoj razini, važno je da ona bude ekološka, ali i ekonomična. U kontekstu ekologije to znači da je cilj održive prehrane:

  • smanjenje emisija stakleničkih plinova 
  • racionalno korištenje resursa
  • te jačanje svijesti o negativnom aspektu bacanja hrane.

U kontekstu ekonomije, važno je da svaki pojedinac ima jednostavan i brz pristup lokalnim namirnicama. Te namirnice moraju biti hranjive i, što je više moguće, lišene štetnih komponenti.

Na neki način održiva prehrana podrazumijeva konzumaciju plant-based prehrane ili biljne prehrane i to one koja nije tretirana opasnim pesticidima ili gnojivima. No, mora li održiva prehrana ujedno biti i plant-based? Održiva prehrana podrazumijeva uključivanje više namirnica biljnog porijekla, a manje onih životinjskog porijekla. Ipak to ne znači da morate izbjegavati meso ili mliječne proizvode. Prema tome, održiva i biljna prehrana nisu sinonimi. Sve biljke nisu uzgojene na održiv način kao što nisu svi mliječni ili mesni proizvodi proizvedeni na isti neodrživ način. Više o samoj plant-based prehrani pročitajte na: Što je plant-based prehrana?

 

Održiva prehrana nešto je s čime svi mogu započeti

Kako bi lakše započeli svoje putovanje ka održivoj prehrani, donosimo vam 5 jednostavnih koraka kojim možete svoju prehranu učiniti ekonomičnom, ekološkom i održivom.

  1. Naoružajte se informacijama – informirajte se putem knjiga ili internetskih izvora što je više moguće. Učite o proizvodnji hrani, o ekologiji, o značenjima kratica na proizvodima, o tome gdje možete kupovati lokalno i ekološki. Što ćete se više informirati, brže ćete i lakše donositi odluke u skladu s održivom prehranom. Svakako čitajte i blogove iz sekcija Snaga hrane i Hrana & ekologija na našoj službenoj stranici, gdje ćemo kontinuirano obrađivati teme vezane uz dobrobiti određenih namirnica, ekologiju, održivost i pozitivne životne promjene.
  2. Pripremajte hranu kod kuće – u većini slučajeva, hrana pripremljena kod kuće hranjivija je od restoranske hrane ili one iz lanaca brzom hranom. Uz to, za hranu koju pripremate doma, potrebno je puno manje resursa nego za onu koja se priprema u restoranu.
  3. Ne bacajte hranu, reciklirajte – budite racionalni u kupovini namirnica, a ako vam se dogodi da imate ostatke hrane od ručka ili večere, reciklirajte tu hranu u novi obrok.
  4. Konzumirajte manje životinjskih proizvoda i više biljnih – proizvodnja i transport mesnih proizvoda značajno utječe na okoliš pa je odabir prehrane bogate biljnim proizvodima bliži konceptu održive prehrane. Ako volite meso, kupujte lokalno te pokušajte smanji njegov unos.
  5. Kupujte lokalno & sezonski – hraniti se sezonski i lokalno dva su pojma koja idu ruku pod ruku. Sljedeći put kada idete u kupovinu namirnica, pokušajte ih nabavite od malih, lokalnih proizvođača na tržnici ili u specijaliziranim trgovinama. Također, pripazite kada kupujete namirnice. Konzumacija sezonskih namirnica zdravija je i ekološki prihvatljivija. Tako možete kupovati lokalne namirnice, umjesto onih koji moraju proći dalek put i puno utrošenih resursa kako bi došle do vašeg stola.

 

prehrana

 

Zaključno

Dakle, važno je zapamtiti, da je temeljni cilj održive prehrane taj da proizvodnja namirnica koje konzumirate ima: nizak utjecaj na okoliš, da su namirnice pristupačne i sezonske te da imaju snažan nutritivan profil, odnosno da imaju blagotvoran učinak na vaš organizam.

Povezani članci

djeca

Djeca i održivost

Održivost je poprilično ozbiljna riječ, koja ne zvuči kao nešto što bi privuklo dječju pažnju. Ipak, uzimajući u obzir niz ekoloških izazova s kojima se naš planet suočava, važno je djeci ipak nekako približiti ovaj koncept.
Saznaj više
otpad od hrane

Kako smanjiti otpad od hrane u kućanstvu?

Nažalost, veliki dio kućanskog otpada od hrane nastaje zbog toga što kupujemo previše prehrambenih proizvoda. Te proizvode ostavljamo da se pokvare ili kuhamo više od onoga što ćemo pojest.
Saznaj više
džem

Pripremimo džem od sušenog voća!

Sušeno voće, iako slatko, bogato je hranjivim nutrijentima i odlična zamjena za svježe u kojem ne možemo uživati tijekom cijele godine. Tradicionalno, suho se voće najčešće konzumira kao dodatak raznim slatkim tijestima ili samostalno kao snack, no jeste li znali da je od sušenog voća moguće raditi i džemove?
Saznaj više

Povezani proizvodi

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.