Pripremimo džem od sušenog voća!

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
džem

Sušeno voće, iako slatko, bogato je hranjivim nutrijentima koji se ne gube ni kada voće odlučimo pretvoriti u ukusan džem. Također, sušeno je voće odlična zamjena za svježe u kojem ne možemo uživati tijekom cijele godine. Tradicionalno, suho se voće najčešće konzumira kao dodatak raznim slatkim tijestima ili samostalno kao snack. Ipak ono o čemu sada pišemo upravo je džem i na koji ga je način najbolje pripremiti!

 

Prva rimska kuharica i šećer u Europi

Prije nego se upoznamo s metodom izrade džema od suhog voća, otkrit ćemo njegovu kratku povijest. Prvi znani recept za džem nalazimo u najstarijoj rimskoj kuharici Apicius ili De Re Coquinaria (Umijeće kuhanja). Pripisuje se Marku Gaviju Apiciju, rimskom gurmanu koji je živio u 1.st.n.e., za vrijeme vladavine cara Tiberija. Sama knjiga sadrži preko 500 recepata, te se u jednom dijelu se čak naglašava kako svaka dobro opremljena kuhinja mora imati: brojne začine, sjemenke, suhe biljke, sušene mahunarke, orašaste plodove i suho voće (Anonymous 1, 2014). Recept za džem, sastojao se od kuhanog voća s dodatkom meda, kojeg je potom potrebno ohladiti te poslužiti kao poslasticu na kraju obroka.

 

No, džemovi su svoju prvu pravu popularnost stekli tijekom križarskih ratova, kada su se vojnici vratili s Bliskog istoka u Europu i sa sobom donijeli šećer. Dodavanje šećera u kuhano voće olakšalo je proces i poboljšalo okus džemova, koji su od tada postajali sve popularniji (Anonymous 2, 2023). Danas su džemovi uobičajeni proizvodi na policama trgovine, a ljudi ih rado izrađuju i sami kod kuće. Nešto je manje uobičajeno pripremati džem od suhog voća, a zašto biste to trebali promijeniti, saznat ćete uskoro.

 

Više od dodatka kolačima

Iako se sušeno voće u kulinarstvu najčešće povezuje s kolačima i slatkim tijestima, manje je poznato kako od njega mogu spremati i vrlo ukusni namazi, odnosno džem. Priprema džema od sušenog voća puno je jednostavnija i brža te zahtjeva dodavanje manje šećera. Ponekad šećer uopće nije potreban. No, budući da sušeno voće sadrži manje vode od svježeg voća, pri izradi je potrebno koristiti više tekućine (vode ili recimo limunovog soka). To će pomoći da se voće rehidrira te postane mekano i mazivo.

 

Iako se džemovi mogu raditi od svog sušenog voća, neko od najpopularnijih su: suha smokva, suha marelica, datulja i sušena brusnica. Neovisno o tome koje sušeno voće koristite, postupak je uvijek isti. Sušeno voće prije izrade potrebno je namakati u vodi. Najbolje ga je namakati preko noći, no ako nemate vremena dovoljno je i nekoliko sati. Kada se sušeno voće rehidrira, odnosno ponovno omekša, spremno je za pripremu džema. U principu, džem od sušenog voća izrađuje se na isti način kao i ono od svježeg voća - ukuhavanjem. Omekšalo suho voće, zagrijava se u loncu na srednje jakoj vatri s dodatkom vode, zaslađivača i začina po želji. Pri kuhanju budite kreativni pa dodajete začine po želji. Za zimsku čaroliju predlažemo bogati džem od sušenih brusnica s dodatkom cimeta i klinčića. Za ljetni doručak preporučujemo džem od sušenih smokava s dodatkom ribane kore naranče.

 

džem

 

Namaz ili pasta od sušenog voća

S druge strane, namaz ili pastu od sušenog voća, možete napraviti bez kuhanja. Dovoljno je omekšalo sušeno voće staviti u blender s vodom, dodati šećer te miksati dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Za nešto rustikalniju teksturu, u namaz možete dodati i orašaste plodove.

 

Džemove od sušenog voća, možete koristiti isto kao i one od svježeg voća…na kruhu, naravno! Osim na kruhu, možete ih dodavati i kao punjenje za kolače, palačinke i kekse. Ako ste ljubitelji kreativnih poklona, možda biste za sljedeću posebnu prigodu nekoga mogli obradovati teglicom domaćeg džema od sušenog voća.

 

Reference:

1. Anonymous 1 (2014, 28. travanj) The Books of Apicius by Apicius, Starr and Vehling. Italophile Book Reviews, <http://italophilebookreviews.blogspot.com/2014/04/the-books-of-apicius-by-apicius-starr.html> Pristupljeno 26. siječnja 2023.

2. Anonymous 2 (2023) A History of Jam and Preserves. Freshways <https://www.freshways.co.uk/a-history-of-jam-and-preserves> Pristupljeno 24. siječnja 2023.

Povezani članci

marelice

Marelica - zlatno voće

Marelica je prošla dugačak put od svoje prve kultivacije prije 4 000 godina do danas. Neki su je nazivali zlatnom jabukom, a neki su pod njom podučavali i mudrovali.
Saznaj više
Datulje

Datulje svijeta i njihove razlike

Slatkiši koji rastu na drvetu? Zvuči poput bajke za djecu. No, u ovom slučaju nije riječ o bajci, već o nevjerojatno slatkim, mekanim i ukusnim plodovima palme – datuljama!
Saznaj više
povijest

Povijest sušenog voća

Ako ste se našli ovdje, vjerojatno ste ljubitelji sušenog voća. Većina ga prepoznaje kao suvremeni industrijski proizvod pakiran u vrećicama, no jeste li znali kako je sušeno voće već tisućama godina sastavni dio prehrane?
Saznaj više

Povezani proizvodi

šljiva -30%

ŠLJIVA sušena bez koštice 1000 g

4,50  6,43 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,43 
kom
smokva sušena

SMOKVA sušena 250 g

2,28 
kom
smokva

SMOKVA sušena 500 g

4,57 
kom
SMOKVA Natural 10 kg -20% Novo

SMOKVA Natural 10 kg

9,80 €/kg 12,25 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 12,25 
kg
SMOKVA Lerida  5 kg -20% Novo

SMOKVA Lerida 5 kg

9,80 €/kg 12,25 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 12,25 
kg
SMOKVA Baglama suha 3 kg -20% Novo

SMOKVA Baglama suha 3 kg

9,80 €/kg 12,25 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 12,25 
kg

Izdvojeno iz ponude

Makadamija -10%

MAKADAMIJSKI ORAŠČIĆ 100 g

2,57  2,86 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,86 
kom
pinjoli -10%

PINJOLI 1000 g

35,98  39,98 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 39,98 
kom
namazi i umaci -15%

Kuharica - NAMAZI I UMACI

6,49  7,64 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,64 
kom
SMOKVA Natural 10 kg -20% Novo

SMOKVA Natural 10 kg

9,80 €/kg 12,25 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 12,25 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.