Prednosti i nedostaci plastične ambalaže

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
plastična ambalaža

Plastika, od koje se izrađuje plastična ambalaža, je svestran i sveprisutan materijal koji je promijenio svijet u kojem živimo. Duboko je utkan u naše živote, čineći sve od prehrambene ambalaže do igračka i kućanskih pomagala. No, razvoj i upotreba plastike nije prošao bez izazova. Ona ujedno ima i značajan, negativan utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi. U ovom blogu istražit ćemo povijest plastike, njezine prednosti i nedostatke te njenu ulogu u oblikovanju modernog svijeta.

 

Kako, kada i zašto se počela koristiti plastična ambalaža?

Plastika je sintetički materijal napravljen od polimera, dugih lanaca molekula, koji se mogu oblikovati u različite oblike i veličine. Prvu plastiku, poznatu kao celuloid, izumio je Alexander Parkes 1856. godine. U početku se koristila za izradu biljarskih kugli i drugih malih predmeta. Ipak budući da je bila skupa i teška za proizvodnju, svoj pravi sjaj doživjet će tek u 20. stoljeću.

Početkom 20. stoljeća razvijene su nove vrste plastike, uključujući bakelit, prvu sintetičku plastiku. Bakelit je izumio belgijski kemičar po imenu Leo Baekeland 1907. godine, a napravljen je zagrijavanjem fenola i formaldehida. Bakelit je bio jeftin, izdržljiv i otporan na toplinu te je brzo postao popularan materijal za električne izolatore, telefone i druge proizvode.

Tijekom Drugog svjetskog rata potražnja za plastikom dramatično je porasla jer se od nje izrađivalo skoro sve. Plastika je bila materijal od kojeg su se radile kacige i plinske maske, te dijelovi aviona i padobrana. Nakon rata proizvodnja plastike nastavila je rasti, a razvijene su i nove vrste plastike, uključujući polietilen, PVC i polistiren (Anonymous, 2023).

Od Drugog svjetskog rata pa sve do sedamdesetih godina nije se puno razmišljalo o negativnom utjecaju plastike na okoliš. Međutim, kako se plastični otpad počeo nakupljati na odlagalištima, ali i u oceanima, ekolozi i razne vladine agencije počeli su se zalagati za održivije alternative. Od tada se ulažu napori u smanjivanju plastičnog otpada, uključujući programe recikliranja i razvoj biorazgradive plastike. Međutim, plastična ambalaža ostaje dominantna snaga u industriji pakiranja zbog niske cijene, trajnosti i svestranosti.

 

Prednosti plastike

Plastična ambalaža ima nekoliko prednosti u odnosu na druge vrste ambalaže. Evo nekoliko najznačajnijih:

  • Trajnost – plastika je nevjerojatno izdržljiva, što znači da može zaštititi proizvode od oštećenja tijekom transporta i skladištenja.
  • Lagan materijal – plastika je puno lakša od drugih materijala, poput stakla ili metala. To je čini lakšim i jeftinijim materijalom za transport proizvoda.
  • Svestranost – plastiku je moguće oblikovati u gotovo bilo koji oblik. To je čini idealnom za pakiranje proizvoda svih oblika i veličina.
  • Isplativost – plastika je jeftina za proizvodnju i može se proizvoditi u velikim količinama, što pomaže u smanjenju troškova pakiranja.

 

plastična ambalaža

 

Nedostaci plastike

Iako plastična ambalaža ima brojne prednosti, ima i značajne nedostatke. Evo nekoliko najznačajnijih:

  • Utjecaj na okoliš – plastična ambalaža ima značajan utjecaj na okoliš. Plastici su potrebne stotine godina da se razgradi, a kada se razgradi, oslobađa štetne kemikalije u okoliš. Plastični otpad također predstavlja značajnu prijetnju divljim životinjama jer ga mogu zamijeniti za hranu, zaplesti se u stare plastične vreće ili se ozlijediti.
  • Neobnovljivi izvor – plastika se proizvodi od nafte, koja je neobnovljivi izvor. To znači da što koristimo više plastike, iscrpljujemo ionako ograničene resurse.
  • Izazovi recikliranja – Iako se neke vrste plastike mogu reciklirati, proces recikliranja često je kompliciran i skup. To znači da velik dio plastike koja se proizvede završi na odlagalištima ili u oceanu.
  • Utjecaj na zdravlje – postoji zabrinutost zbog mogućih zdravstvenih rizika povezanih s plastičnom ambalažom. Neke vrste plastike sadrže kemikalije koje mogu dospjeti u hranu ili piće, što može biti izuzetno štetno za ljudsko zdravlje.

 

plastična ambalaža

 

Budući da plastika ima vrijedno mjesto u našim životima, neki znanstvenici pokušavaju plastiku učiniti sigurnijom i održivom. Tako se u zadnje vrijeme radi na razvoju bioplastike, koja se proizvodi od biljnih usjeva umjesto fosilnih goriva, kako bi se stvorila njena ekološki prihvatljiva inačica. Ujedno se radi i na novim, učinkovitijim i sigurnijim oblicima recikliranja plastike. Bilo kako bilo, dok gledamo u budućnost, jasno je kako moramo pronaći održivije alternative plastičnoj ambalaži, u obliku neke nove bio plastike ili u pronalaženju novih, po okoliš i naše zdravlje, manje štetnih materijala.

 

Reference:

1. Anonymous (2023) The History and Future of Plastics. Science History Institute <https://www.sciencehistory.org/sites/default/files/history-of-plastics.pdf > Pristupljeno 23. siječnja 2023.

 

Povezani članci

djeca

Djeca i održivost

Održivost je poprilično ozbiljna riječ, koja ne zvuči kao nešto što bi privuklo dječju pažnju. Ipak, uzimajući u obzir niz ekoloških izazova s kojima se naš planet suočava, važno je djeci ipak nekako približiti ovaj koncept.
Saznaj više
prehrana

Što je to održiva prehrana?

Koncept održive prehrane poprilično je složen, ali njezin primarni cilj je napraviti pozitivan utjecaj kako na život i zdravlje pojedinca, tako i na okoliš, sada i u budućnosti.
Saznaj više
prerađena hrana

Što je prerađena hrana i trebamo li je izbjegavati?

Što vam prvo padne na pamet kada pomislite na prerađenu, ili kako je se još naziva, procesiranu hranu? Keksi iz celofana, čips iz vrećice, sok iz tetrapaka? Točno, to zaista sve je prerađena hrana, ali jeste li znali da je prerađena hrana svaka hrana koja je pržena, pečena, sušena ili kuhana?
Saznaj više

Povezani proizvodi

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.