Kako pripremiti klice od mahunarki?

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
klice

Već tisućama godina klice su sastavni dio ljudske prehrane, a osim što su se jele, koristile su se i u ljekovite svrhe. Praksa klijanja i upotreba klica kao lijeka seže daleko u kinesku povijest, točnije još od 3000. godine pr.n.e. Od drevne kineske civilizacije pa do danas mnogo se toga promijenilo, ali nutritivno bogatstvo i svestrana primjena klica ostala je ista. Ako se pitate koje su to dobrobiti uzgajanja klica ili kako ih sami uzgojiti kod kuće, ostanite s nama jer odgovori slijede u nastavku teksta.

 

Od A do K

Nježnog okusa i hrskave teksture, klice mahunarki obiluju hranjivim tvarima. Klijanje je početni razvoj biljke pa se priroda pobrinula da su upravo klice one koje sadrže visoki koncentrat hranjivih tvari koje će poduprijeti zdrav razvoj biljke. Dakle, kada uživate u klicama, ujedno uživate u visokoj razini hranjivih tvari (Mateljan, 2008). Uz odličan nutritivni profil, klice imaju i zanemarivu količinu kalorija. No, zato nemaju zanemarivu količinu vitamina B skupine. Naime, u prvih sedam dana klijanja, one stvaraju visoku koncentraciju riboflavina, tiamina i folne kiseline te drugih vitamina B kompleksa. Osim vitamina B kompleksa, odličan su izvor i vitamina A, C, E i K.

Uz abecedu vitamina, klice su jedan od najboljih izvora minerala. Bogate kalcijem, magnezijem i fosforom, kao i mineralima u tragovima kao što su selen, jod i cink, predstavljaju pravu vitaminsko-mineralnu bombu za naš metabolizam.

Budući da rijetko koja hrana zahtijeva tako malo energije, vremena i troškova za proizvodnju, a da pri tome donosi toliko hranjivih tvari, možda već sad razmišljate kako biste se okušali u kućnom eksperimentu klijanja klica. Ako je tako, uskoro ćete saznati kako je klijanje jednostavan i jeftin način poboljšanja vaše svakodnevne prehrane. Iako klice možete uzgajati od mnoštva namirnica kao što su: sjemenke, orašasti plodovi i žitarice, ovdje ćemo se ipak zadržati na mahunarkama.

 

Klice su ukusne i hranjive, ali jesu li sigurne?

Kada razmišljate o uzgoju klica kod kuće, sigurno su vam kroz glavu prolazila pitanja: je li to stvarno pametna ideja? Može li to naštetiti nekako mom zdravlju? Vaša zabrinutost nije posve neopravdana. Naime, toplo i vlažno okruženje u kojem rastu ujedno je i najbolja klima za širenje bakterija i plijesni. No, na sreću, mogućnost dobivanja bolesti koja se prenosi kontaminiranom hranom, odnosno klicama izuzetno je mala i možete je izbjeći ako se pridržavate sljedećih uputa:

  • Koristite mahunarke provjerene kvalitete, odnosno one koje su prošle stroge kontrole sigurnosti hrane.
  • Staklenke (tegle) uvijek dezinficirajte prije početka uzgoja klica.
  • Ne dirajte klice prljavim rukama.
  • Pazite na količinu zraka koja ulazi u staklenke.

 

Od graha do leće

Među Vedrini mahunarkama, možete koristiti bob, sve vrste graha, leću, slanutak i soju. Klijanje svih mahunarka događa se otprilike između 3 i 5 dana te ih sve treba natapati otprilike 8 do 12 sati.

Ako ste nakon svega pročitanog zadržali svoj avanturistički duh i spremni ste na malo kućno eksperimentiranje, vrijeme je da vam objasnimo i sam postupak dobivanja klica. Treba vam svega dva predmeta i naravno mahunarke.

 

Staklenka + mahunarke = klice!

Uzgoj klica zapravo je jako jednostavan proces, a najlakše ga je opisati kroz tri ključne riječi: namakanje, ispiranje i cijeđenje. Za ovaj jednostavan proces trebat će vam samo dva predmeta: staklenka (tegla) šireg otvora te poseban rupičasti poklopac za klijanje (poput sita). Ako nemate takav poklopac, možete se poslužiti i sterilnim gazama. Prije uporabe, staklenke sterilizirajte u vrućoj vodi. A sada slijedi zabavni dio, uzgoj klica u 5 koraka!

klice

 

Postupak obrade za klice

Korak 1. NAMAKANJE

Odabranu mahunarku stavite u sterilnu staklenku pa je prelijte vodom tako da voda prelazi nekoliko centimetara iznad mahunarki. Namačite mahunarku 8 do 12 sati ili preko noći.

Korak 2: ISPIRANJE

Nakon namakanja odabranu mahunarku dobro isperite pa je vratite natrag u staklenku.

Korak 3: CIJEĐENJE

Dva do tri puta dnevno napunite teglu svježom vodom i potom ocijedite. Kako biste ocijedili mahunarku, trebat će vam staklena posuda s rupičastim poklopcem kako bi se višak vode ocijedio i kako bi zrak mogao cirkulirati. Ako nemate takav poklopac, postupak možete napraviti i sa sterilnom gazom koju ste pričvrstili elastičnom gumicom.

Korak 4: PONAVLJANJE

Postupak nalijevanja čiste vode i ispiranja ponavljajte 2 do 3 puta dnevno kroz sljedećih nekoliko dana, odnosno dok ne narastu 2 do 3 cm. Većina mahunarki počne klijati između 3 do 5 dana.

Korak 5: SPREMITE

Posušite ih čistom krpom ili papirnatim ručnikom pa ih spremite u čistu, hermetički zatvorenu posudu. Klice nemaju dug rok trajanja, svega 2 dana pa ih jedite dok su još svježe!

Klijanje mahunarki kod kuće zaista je jednostavno i zahtijeva minimalnu opremu. Kada se tome još pribroji njihov odličan nutritivan profil, nježan okus i hrskava tekstura, vrijedi izdvojiti malo vremena kako bismo oplemenili naš jelovnik s ukusnim i hranjivim namirnicama.

 

Reference:

1. Mateljan, G. (2008) Najzdravije namirnice svijeta. Planetopija, Zagreb, str. 590.

Povezani članci

Kako namakati i kuhati mahunarke?

Kako namakati i kuhati mahunarke?

Mahunarke poput leće i graha pune su hranjivih tvari, imaju svestranu primjenu i pripadaju kategoriji izrazito povoljnih namirnica. U njima se uživa u brojnim kulturama diljem svijeta, a koriste se u glavnim jelima, juhama, salatama, grickalicama i raznim tijestima.
Saznaj više
sorte graha

Grahovi svijeta

U svijetu namirnica teško je pronaći tako ukusnu, hranjivu i jeftinu namirnicu kao što je grah. Zbog svog bogatog nutritivnog profila i ekonomične cijene, pametan je izbor kako za vaše tijelo, tako i za vaš budžet!
Saznaj više
jela od leće

Upoznajmo leću!

Leća je jedna od najstarije uzgajanih mahunarki, koja je svoju popularnost u ljudskoj prehrani zadržala do danas. Hranjiva, jednostavna za pripremu i pristupačne cijene, leća je svestrana namirnica koju možete jesti tijekom cijele godine.
Saznaj više

Povezani proizvodi

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.