U svijetu gastronomije, gdje se tradicionalni mesni burgeri uzdižu kao simbol brze hrane, veganski burger prkosi tim normama svojom nevjerojatnom raznolikošću okusa i hranjivošću. Zamislite sočnu, hrskavu pljeskavicu koja u sebi ne sadrži meso, već je plod maštovitosti i kreativnosti. Veganski burgeri nisu samo alternativa klasičnim mesnim varijacijama, već prava gastro-avantura koja će osvojiti vaša nepca. U ovom blogu istražit ćemo zanimljivu povijest veganskih burgera te raznolikost namirnica koje možete koristiti u njihovoj izradi, uključujući mahunarke, sjemenke i žitarice.
Makrobiotika, veganski burger & John Lennon
Veganski burgeri danas su neizostavan dio svijeta vegetarijanske kuhinje, a zasluga za njihov nastanak pripada Gregoryju Samsu, vizionaru i tvorcu originalnog "VegeBurgera". Prije nego što je koncipirao "VegeBurger", Sams je 1967. godine otvorio SEED, prvi londonski makrobiotički restoran. Restoran je brzo postao omiljen među brojnim poznatim licima toga doba. Upravo je u SEED-u, Sams razvio prototip bezmesnog burgera.
Godine 1982., Sams je stvorio revolucionarni VegeBurger. Posvetio je šest mjeseci pronalaženju savršenog omjera pšeničnog glutena, sezama, soje i zobi, a zatim je dodao sušeno začinsko bilje, rajčicu i luk. Nazvao je svoj kulinarski izum "VegeBurger". Inicijalno je prodavao proizvod u suhom obliku, kojeg je bilo potrebno rehidrirati, oblikovati u pljeskavicu i ispeći. Godine 1984. lansirao je smrznutu verziju VegeBurgera. Unatoč skeptičnosti mnogih prema ovom proizvodu, VegeBurger je ostvario nevjerojatan uspjeh s prodajom od čak 250.000 hamburgera tjedno do kraja osamdesetih godina.[1]
Tijekom procvata SEED-a, John Lennon i Yoko Ono bili su strastveni obožavatelji Samsove kuhinje. Kada je Ono završila u bolnici, Sams joj je osobno u bolnicu dostavljao dnevne specijalitete restorana. Lennon je čak izjavio da je specijalitet "carrot nituke" bilo najukusnije jelo od mrkve koje je ikada probao. Ova anegdota samo dodatno naglašava kulinarski utjecaj SEED-a i Samsa, od prvih dana makrobiotičke revolucije do današnjih globalnih veganskih trendova.
Raznolikost veganskih burgera
Veganski burger nudi bogatstvo okusa i tekstura, a uz to ih možete napraviti od gotovo svega što imate u kuhinji. Od hrskavih burgera, preko slanutka do sočnih burgera od crvene leće, mnogo je načina kako uživati u ovoj veganskoj poslastici. Vege burgeri se mogu peći, grilati ili pirjati u tavi, a moguće ih je pripremati u brojnim kombinacijama od raznih mahunarki, sjemenki i žitarica. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko ideja kako napraviti ukusne veganske burgere.
Veganski burger od slanutka:
- Blendajte kuhani slanutak s lukom narezanim na kockice, češnjakom, peršinom, kuminom i krušnim mrvicama;
- Smjesu oblikujte u pljeskavice i pecite na tavi dok ne porumene;
- Poslužite s omiljenim dodacima i umacima u mekom pecivu za hamburger.
Burger od lanenih sjemenki i graha:
- Namočite mljevene sjemenke lana u vodi dok ne dobijete želatinastu konzistenciju;
- Pomiješajte lan s kuhanim grahom pa sve blendajte s povrćem narezanim na kockice i začinima po želji;
- Oblikujte pljeskavice i pecite na tavi dok ne porumene.
Burger od ječma i leće:
- Skuhajte ječam i pomiješajte s kuhanom crvenom lećom, dodajte nasjeckani luk, češnjak i omiljeno začinsko bilje;
- Blendajte uz dodatak krušnih mrvica;
- Oblikujte pljeskavice i pecite dok ne postanu hrskave i ne porumene.
Veganski burger od kvinoje:
- Skuhajte kvinoju prema uputama;
- Stavite kvinoju u blender pa miksajte zajedno sa sitno nasjeckanim povrćem, začinima i krušnim mrvicama.
- Smjesu oblikujte u pljeskavice i pecite na tavi dok ne postanu hrskave i ne porumene.
Burger od sušenog graška:
- Odvojeno skuhajte sušeni grašak i krumpir pa ih prebacite u blender.;
- Dodajte luk, češnjak, krušne mrvice i začine po želji te sve dobro miksajte;
- Oblikujte smjesu u pljeskavice i pecite na tavi dok ne postanu hrskave i ne porumene.
U procesu izrade svih veganskih burgera, zajednički element je kreativna kombinacija biljnih sastojaka kako bi se postigla savršena tekstura i okus. Svaki burger počinje s bazom od odabrane biljne namirnice poput slanutka, lanenih sjemenki, ječma, leće, kvinoje ili sušenog graška. Zatim se miješa s aromatičnim dodacima kao što su luk, češnjak, začini i krušne mrvice. Eksperimentirajte sa sastojcima i stvorite jedinstvene i ukusne vege burgere prilagođene vašem ukusu i uživajte u gastronomskom putovanju koje svaki zalogaj donosi.
[1] Cabral, L., The History of Veggie Burgers (05.06.2021), The Backthen History, dostupno na: https://www.backthenhistory.com/articles/the-history-of-veggie-burgers (19.12.2023).