Djeca i održivost

Vrijeme potrebno za čitanje 4 min
djeca

Djeca možda neće biti privučena riječju "održivost", ali postoje brojni načini da ih naučite kako se ponašati ekološki osviješteno. Uzimajući u obzir niz ekoloških izazova s kojima se naš planet suočava, važno je djeci ipak nekako približiti ovaj koncept. Učeći ih kako biti odgovorni prema okolišu, možemo im pomoći da shvate važnost očuvanja prirode i potaknuti ih da donose ekološki osviještene odluke tijekom svog odrastanja. Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako naučiti djecu o održivosti kroz igru i zabavne aktivnosti.

 

Djeca najbolje uče iz primjera

Svi znaju da djeca najviše uče primjerom, odnosno proučavajući ono što rade njihovi roditelji. Stoga je važno da odrasli prakticiranjem održivih navika daju svojoj djeci primjer kako se odnosimo prema otpadu, energiji i hrani. To može uključivati; recikliranje, kompostiranje, korištenje platnenih vrećica za dućan ili staklenih boca umjesto plastičnih, racionalno korištenje namirnica i energije u kućanstvu. Kada djeca odrastaju u okruženju u kojem je takvo ponašanje ''prirodno'', vjerojatnije je da će i sami stvoriti takve navike.

 

Naučite ih 3 R

Naučite ih tri R-a: Reduce, Reuse i Recycle, odnosno Smanji, Ponovno upotrijebi, Recikliraj. Objasnite djeci što svaki od ovih pojmova znači i potaknite ih u prakticiranju istih. Pokažite im to konkretnim primjerima; kada crtaju ili pišu, naučite ih da okrenu papir na drugu stranu i nastave sa svojom kreativnom aktivnošću, umjesto da isti papir bace. Kada žele neku novu igračku, upustite se s njima u kreativni projekt izrade raznih objekata od starih plastičnih boca i kartonskih kutija ili osmisliti igru u kojoj je cilj sortiranje otpada u odgovarajuće spremnike.

djeca

 

Djeca trebaju rano naučiti da se hrana ne baca

Bacanje hrane uvelike pridonosi degradaciji okoliša pa je djecu važno naučiti kako se hrana ne baca olako. Pokušajte ih potaknuti da pojedu pripremljeni obrok do kraja, a ako i ima ostataka naučite ih kako ih pravilno pohraniti te upotrijebiti u nekom drugom obroku. Više o održivoj prehrani pročitajte na : Što je to održiva prehrana?

 

Majka priroda

Svi smo danas vezani uz manje i veće ekrane i živimo poprilično sjedilački život. Ipak, za dječji razvoj i učenje, najbolje je biti u prirodi. Provođenje vremena u prirodi odličan je način da naučite djecu o okolišu. Vodite ih u šetnju prirodom i pokažite im različite biljke i životinje. Pokušajte im na jednostavan način objasniti važnost različitih mikro sustava u našoj okolini. To će im pomoći da cijene prirodu i shvate važnost njezine zaštite.

 

Knjige, slikovnice & videozapisi

Danas postoje brojne knjige, slikovnice i videozapisi koji na zabavan i pri tome edukativan način djeci pokušavaju približiti koncept održivosti. Čitanje i gledanje takvih sadržaja djeci može pomoći da shvate važnost održivosti te kako i oni malim koracima mogu doprinijeti očuvanju našeg planeta.

 

Gasi svjetla!

Naučite djecu o važnosti štednje energije gašenjem svjetla i ostalih elektroničkih uređaja kada nisu u upotrebi. Tako ih primjerice možete naučiti da gase slavinu pri pranju zubi ili da ugase svjetlo u sobi kada ne obitavaju u njoj.

 

Djeca će željeti biti dijelom zajednice

Uključite se s djecom u lokalne inicijative čišćenja parkova ili plaža od otpada. Djeci će to prije svega biti zabavno. Kroz igru s drugom djecom u zajednici ujedno učiti i o važnosti očuvanja okoliša. Stjecat će osjećaj pripadnosti zajednici i važnosti njenog očuvanja.

 

Bravo!

Na samom kraju ne zaboravite pohvaliti svoju djecu kada vidite da su se potrudili primijeniti neke navike kojima ste ih podučavala. Djeca, kao i odrasli, vole čuti riječi pohvale, osobito od svojih uzora. Time im ujedno pokazujete da ste aktivni promatrači njihovog života. Pokazat ćete da ste zainteresirani za njih i njihove odluke te da ste svjesni napora koje ulažu. Pohvale i afirmacije pomoći će djeci u razvoju samopoštovanja i osnaživanju prosudbi između ispravnih i manje ispravnih odluka.

Povezani članci

prehrana

Što je to održiva prehrana?

Koncept održive prehrane poprilično je složen, ali njezin primarni cilj je napraviti pozitivan utjecaj kako na život i zdravlje pojedinca, tako i na okoliš, sada i u budućnosti.
Saznaj više
omega-3 masne kiseline

Sve što trebate znati o omega-3 masnim kiselinama

Masne kiseline predstavljaju kemijske spojeve u obliku dugačkih lanaca ugljika (C-atoma) na koje su vezani atomi vodika (H-atomi) te atomi kisika (O-atomi). Atomi ugljika se unutar lanca mogu spajati jednostrukom ili dvostrukom vezom.
Saznaj više
Charcuterie

Charcuterie – kreativne plate

Nekoć način očuvanja mesa od propadanja, danas novi trend društvenih mreža – upoznajte charcuterie. Jednostavne za pripremu, a izuzetno dojmljive kao dekoracije, ove plate brzo su postale hit na bespućima interneta.
Saznaj više

Izdvojeno iz ponude

BRUSNICA u tamnoj čokoladi -20%

BRUSNICA u tamnoj čokoladi 3 kg

10,82 €/kg 13,53 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,82 
kg
kvinoja -30%

KVINOJA crvena 400 g

1,77  2,53 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,53 
kom
medjool datulje -20%

DATULJA Medjoul svježa 5 kg

7,66 €/kg 9,57 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,66 
kg
murva -30%

MURVA BIJELA (DUD) sušena 5 kg

3,44 €/kg 4,92 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,44 
kg
mahunarke i žitarice mix -30%

MAHUNARKE I ŽITARICE MIX 1000 g

2,14  3,05 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3,05 
kom
zobene pahuljice sitne -30%

ZOBENE PAHULJICE sitne 5 kg

1,33 €/kg 1,90 €/kg
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1,90 
kg
Postani član Vedrini obitelji!
Postani član
Vedrini obitelji!

Prijavom sudjeluješ u loyalty programu koji ti donosi
vrijedne nagrade.