Nekoć način čuvanja mesa od propadanja, danas novi popularni trend društvenih mreža – upoznajte charcuterie. Jednostavne za pripremu, a izuzetno dojmljive kao dekoracije, ove plate brzo su postale hit na bespućima interneta. Pri slaganju jedne takve plate treba vam samo malo mašte, a ograničenja u korištenju namirnica nema. Možete koristiti meso, sireve, voće, orašaste plodove, umake ili još bolje iskoriste ostatke hrane i spasite je od bacanja.
Što je to Charcuterie?
Neodoljive, šarene plate poznate kao charcuterie postale su novi gastro trend. Vješte i kreativne prezentacije u svim mogućim oblicima i kombinacijama preplavile su društvene mreže. No, jeste li znali da je charcuterie nastao zapravo kao potreba za očuvanjem namirnica? Naime, radi se o francuskoj riječi kojom se označavala osoba koja proizvodi različite mesne i suhomesnate proizvode. Delikatesni dućani u kojima su se prodavali takvi proizvodi također su se nazivali charcuterie. Pretpostavlja se da je priprema takvih delikatesnih proizvoda, pa i mesnih plata, započela negdje u 15. stoljeću. Budući da tada nisu postojali hladnjaci niti zamrzivači, kuhari su se dosjetili drugih oblika konzerviranja mesa kako hrana ne bi propadala. Tako su nastajali razni sušeni, soljeni i kuhani mesni proizvodi koji su se posluživali na platama. S vremenom su mesne plate postale popularne i izvan Francuske, a osim mesa na plate se počeo dodavati i sir. Danas su mesne plate poprimile posve novo ruho pa osim mesa i sireva, plate uključuju voće, orašaste plodove, krekere, razne umake i sl. Serviraju se na zabavama, druženjima, raznim svečanostima i domjencima, a u posljednje vrijeme je osobito postala popularna izrada tzv. charcuterie tree, odnosno jestivog božićnog drvca.
Jestivo božićno drvce
Prepustite se čaroliji kreativnosti i za slijedeća blagdanska druženja izradite charcuterie božićno drveće! Ovim ćete drvećem unijeti dodatnu svečanu atmosferu u svoj dom i oduševiti svoje goste. Inspiraciju možete potražiti po društvenim mrežama gdje je ova jestiva blagdanska dekoracija postala viralni trend. Za oblik božićnog drva dovoljno je uzeto veću drvenu dasku pa po njoj posložiti željene namirnice. Slaganjem namirnica oblikujte drvce. Namirnice koje se pri tome najčešće koriste su suhomesnati proizvodi, sirevi, svježe i sušeno voće, orašasti plodovi i sjemenke, krekeri i razni namazi i umaci. Ako dodatno želite istaknuti oblik drvca, preporučamo vam korištenje grančica ružmarina ili majčine dušice. Osim drvca možete, koristeći istu metodu i namirnice, napraviti božićni vijenac. Charcuterie drvce ili vijenac jednostavni su za pripremu, a vrlo dojmljivi, te kao takvi idealni za blagdanske tradicije.
Predlažemo vam da u izradi charcuterie plate, pokušate iskoristiti sve one namirnice koje nećete uspjeti iskoristiti za neka druga jela. Na taj način ćete spasiti namirnice od propadanja, uštediti novac i približiti se filozofiji održive prehrane, a pri tome imati jednako dojmljivu platu na stolu.
Iskoristite sve što već imate
Jeste li znali da charcuterie platu možete napraviti i od ostataka hrane iz hladnjaka i smočnice.
Slijedeći put kada se odlučite pripremiti platu, bilo za blagdane ili bilo koja druga druženja, dobro pogledajte što već imate kod kuće pa uz malo kreativnosti napravite jednako dojmljivu jestivu dekoraciju.
Tako recimo platu možete dekorirati ostacima mesa od ručka ili ostacima raznih mesnih narezaka. Isto napravite i s voćem čime ćete spriječiti bespotrebno bacanje hrane. Ako u smočnici imate ostatke slanutka ili graha, napravite ukusne namaze pa ih poslužite u malim posudama na pladnju. Isto možete napraviti i s ostacima sjemenki – primjerice od ostataka sjemenki sezama možete napraviti brzi humus umak. Ako pak u smočnici imate ostatke kandiranog voća, ubacite ga u tijesto za kruh i napraviti svečani slatki kruh kojeg možete poslužiti na plati.
Ideja za iskorištavanje namirnica i dekoriranje plata je mnoštvo. Sve što vam treba je malo kreativnosti i volje kako bi napravili maštovite kreacije od hrane. Ne samo razveselili svoje ukućane i prijatelje, već i spasiti namirnice od nepotrebnog propadanja.