
minuta
- 1 i 1/2 šalice kuhanog Vedrini slanutka
- 300 g Vedrini sezama
- 1/2 limuna
- 1 veliki češanj češnjaka
- 1/2 žličice slatke mljevene paprike
- 3 žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli
- svježi peršin
1. Tostirajte sjemenke sezama u velikoj tavi na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok ne porumene.
2. Prebacite ohlađene pržene sjemenke u blender i miksajte oko 10 minuta, odnosno dok ne dobijete glatku, tekuću smjesu.
1. Večer prije pripreme humusa, namučite suhi slanutak u dosta vode.
2. Skuhajte slanutak u loncu s dosta vode, otprilike 2 sata.
3. Kada je slanutak kuhan, ocijedite ga, prelijte hladnom vodom i stavite sa strane.
4. U blenderu pomiješajte sok od limuna, češnjak i sol pa miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
5. Smjesi dodajte prethodno napravljeni tahini i miksajte dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
6. Na samom kraju dodajte maslinovo ulje i slatku papriku pa još malo miksajte. Ako vam je smjesa pregusta, možete dodati malo vode.
7. Smjesu prebacite u manju zdjelu, pokapajte nekoliko kapi maslinovog ulja, ukrasite peršinom i poslužite.
Ostatak humusa prebacite u hermetički zatvorenu posudu i stavite u hladnjak, gdje može izdržati čak tjedan dana. Osim s kruhom ili krekerima, humus možete kombinirati i s hrskavim povrćem kao što su rotkvice, sirove šparoge ili zelena salata. Eksperimentirajte jer primjena mu je zaista svestrana.