
minuta
- 200 g Vedrini suncokretovih sjemenki (za izradu maslaca)
- 500 g Vedrini badema (jezgra)
- 80 mL javorovog sirupa
- 2 mahune Vedrini rogača u mahuni
- 1 žličica ekstrakta vanilije
1. Tostirajte sjemenke suncokreta u velikoj tavi na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok ne porumene.
2. Prebacite ohlađene pržene sjemenke u blender i miksajte oko 10 minuta, odnosno dok ne dobijete glatku, tekuću smjesu.
1. Mahune rogača dobro operite pa ih stavite kuhati na srednje jaku vatru u manji lonac s vodom, otprilike 15 minuta.
2. Mahune ostavite u loncu s vodom preko noći, kako bi u potpunosti omekšale.
3. Sljedeći dan razdvojite omekšale mahune rogača i očistite ih od sjemenki.
4. Mahune osušite u dehidratoru ili u pećnici te ih sameljite u mlincu za kavu ili blenderu, kako biste dobili rogač u prahu.
1. Maslac od suncokretovih sjemenki, rogač prah i ostale sastojke stavite u blender pa miksajte dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu.
2. Obložite četvrtasti pleh za pečenje prozirnom folijom pa u nju utisnite dobivenu smjesu, a zatim je ohladite u hladnjaku najmanje sat vremena.
3. Ohlađenu smjesu prebacite s pleha na dasku za rezanje pa je pospite tankim slojem kakaa ili rogača u prahu.
4. Izrežite fudge na kvadrate veličine otprilike 3 cm pa svaki ukrasite s nekoliko badema i poslužite.
Za izradu fudga možete upotrijebiti bilo koji maslac od sjemenki ili orašastih plodova koji želite, a kolačiće možete ukrasiti i sušenim ili svježim voćem po želji.