minuta
- 1 šalica Vedrini crvene leće
- 250 g gljiva (šampinjoni)
- 1 veća glavica luka
- 1 srednja mrkva
- 4 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice mljevene crvene paprike
- 400 g sjeckane rajčice (konzerva)
- 1 ½ šalice vode
- malo svježeg bosiljka
- 400 g tjestenine (spaghetti ili druga tjestenina po želji)
1. Ogulite i sitno nasjeckajte luk, mrkvu i češnjak.
2. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte nasjeckani luk, mrkvu i češnjak, i pirjajte dok povrće ne omekša.
3. Očistite šampinjone krpicom, pa ih narežite na ploške debljine otprilike 5 mm.
4. Dodajte šampinjone u lonac s povrćem, pa pirjajte još nekoliko minuta.
5. Sada dodajte koncentrat od rajčice, sol i mljevenu papriku te pirjajte još 1 do 2 minute uz neprestano miješanje.
6. Dodajte komadiće sjeckane rajčice, vodu i crvenu leću koju ste prethodno samo isprali (crvenu leću nije potrebno prethodno namakati).
7. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte otprilike 30 minuta uz povremeno miješanje.
8. Dok se leća kuha, zakuhajte vodu i skuhajte tjesteninu prema uputama proizvođača.
9. Skuhanu tjesteninu raspodijelite na tanjure, pa svaki prelijte s ukusnim umakom od crvene leće i poslužite.
Ovaj bolognese umak možete jesti i kao samostalno jelo bez tjestenine ili uz drugi prilog po želji.