Vedrini kuhinja

Premium Muesli

2 šalice sitnih zobenih pahuljica
200 g Vedrini Premium Selectiona
1/4 šalice meda
1/4 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice suncokretova ulja
malo cimeta, klinčića, đumbira, soli
1 šalica sušenog voća

Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Pomiješajte zobene pahuljice, Premium Selection, nasjeckane orašaste plodove, začine i sol. Pomiješajte med, smeđi šećer i ulje. Tekuće sastojke dobro izmiješajte sa suhima. Razmutite bjelanjak te ga dodajte smjesi. Pecite cca 30-35 minuta na papiru za pečenje.

Super Mix tart

1 gotovo tijesto za pite i savijače
150 g Vedrini listića badema
400 ml soka od naranče
1 puding od vanilije
40 g šećera
500 g Vedrini super mix

Prokuhajte Vedrini super mix u vodi pa potom plodove stavite u narančin sok. Prokuhajte 5 minuta i ostavite da se hladi. Puding i šećer zamutite s malo hladnog narančinog soka i pomiješajte s bademima. Nakon 15 minuta pečenja tijesta ulijte nadjev s bademima i ostalim plodovima. Na vrh stavite listiće badema i pecite još 20 minuta na 180°C. Ohladite i poslužite.

Juneći gulaš sa suhim šljivama

500 g junetine od buta
4 glavice luka
2 dl bijelog vina
100 g Vedrini suhih šljiva
komadić celera, šećer, paprika
kečap, Vegeta, sol, papar
1 mrkva
1 lovorov i peršinov list

Junetinu izrežite na veće komade. Kuhajte u ekspres loncu sa sitno izrezanim lukom, mrkvom, celerom i suhim šljivama. Ulijte malo ulja, vina, lovorov list i papar u zrnu. Dodajte šećer, kečap,  Vegetu, sol i papriku, po potrebi malo vode ili još vina te poklopite i ostavite da se krčka na laganoj vatri. Začinite i poslužite.

Tart od suhih smokvi

Tijesto za pite i savijače
400 g Vedrini suhih smokvi
150 g naribanih jabuka
naribana korica limuna i naranče
100 g šećera
1 žlica ruma
1 žlica jestivog škroba (Gustina)

Smokve usitnite u blenderu. U lonac stavite vodu, usitnjene smokve, krupno naribane jabuke, šećer, rum te naribane korice naranče i limuna. Nadjev pirjajte na laganoj vatri 5 minuta. Zatim dodajte jestivi škrob razmućen u vodi. Preko tijesta rasporedite nadjev od smokava i jabuka. Prekrijte pitu preostalim tijestom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C te pecite 25 minuta.

Brownie od rogača

250 g integralna brašna
50 g Vedrini rogača
10 g praška za pecivo
2-3 dl soka od jabuke
6 žlica meda
50 ml suncokretova ulja
40 g indijskog oraščića
1 mala žlica ekstrakta vanilije, cimet

U posudi izmiješajte brašno, rogač i prašak za pecivo. U drugoj posudi pomiješajte sok od jabuke, med, ulje i ekstrakt vanilije. Spojite suhe sastojke s vlažnim i dobro izmiješajte. Po potrebi dodajte još soka od jabuke. Zatim dodajte mljevene indijske oraščiće i njih dobro umiješajte u smjesu. Posudu za pečenje podmažite maslacem i zatim ulijte pripremljenu smjesu. Pecite 30 minuta na 180°C.

Papaja cheesecake

2 šalice soka od naranče
1/2 šalice soka od marakuje (passion fruit)
3 žličice želatine
800 ml jogurta
400 dkg ABC sira
1 vrećica šlaga
malo šećera
2 šalice Vedrini papaje

Izmiksajte papaju sa sokom i šećerom te prokuhajte mješavinu. Dodajte želatinu i ohladite. Izmiksajte šlag te u njega dodajte sir i želatinu. Mješavinu ohladite te dodajte jogurt. Na vrh stavite smjesu s papajom te ostavite u frizeru 30 minuta.

Marokanska junetina

600 g junetine
2 glavice luka, malo kumina
2 režnja češnjaka, malo korijandera
malo soli, papra, cimeta, đumbira
paprike u prahu, muškatnog oraščića
2 žlice maslinova ulja
1 šalica Vedrini marelice
1 žlica meda

Pomiješajte sve začine. Na dno lonca stavite izrezani luk, češnjak, maslinovo ulje, kocke mesa te pospite pripremljenom mješavinom začina. Pirjajte oko 1 sat. Po potrebi dodajte malo vode. Zatim dodajte marelice i med te kuhajte još sat vremena. Na kraju kuhajte otklopljeno kako bi višak tekućine ispario.

Zdravi doručak

100 g zobenih pahuljica
100 g Vedrini sušenog manga
50 g štapića od đumbira
2 žlice meda od bagrema
500 g običnog jogurta
150 ml dmBio mlijeka
50 g čipsa od kokosa
200 g Vedrini amaranta

U posudu stavite kuhani amarant i zobene pahuljice. Sušeni mango i štapiće đumbira narežite na komadiće te dodajte u zdjelicu. U drugoj posudi pomiješajte med od bagrema, običan jogurt i mlijeko. Mješavinu suhih sastojaka raspodijelite u zdjelice, pomiješajte s mješavinom od jogurta te posipajte kokosovim čipsom.

Pita od sira

1 tijesto za pite i savijače
800 g svježeg sira
200 g šećera
2 paketića vanilin šećera
60 g brašna
5 bjelanjaka
100 g Vedrini grožđica

Pomiješajte sir, šećer, vanilin šećer i brašno te sjedinite s prethodno umućenim bjelanjcima. Smjesu izlijte u tepsiju na razvaljano tijesto. Posipajte s ocijeđenim grožđicama (namočenim u toplom mlijeku) i prekrijte s preostalim tijestom izrezanim na trakice širine (2 cm). Pecite 20-ak minuta na 180°C, a pečenu pitu posipajte šećerom u prahu.

Antiox smoothie

šalica i pol vode ili mlijeka (po izboru)
šalica smrznutog bobičastog voća
1 banana
2 žlice Vedrini goji bobica
2 žlice indijskih oraščića

Usitnite oraščiće i vodu dok ne dobijete kremasti napitak, a zatim umiksajte ostale sastojke. Uživajte u kombinaciji kiselkastih bobica i banane u ukusnom izbalansiranom smoothieju. Možete dodati i pokoji list baby špinata ili neke druge zelenjave po izboru – banana i bobice sakrit će okus čak i povrća koje ne volite.